Ilustrācija – Daina Vīķele

6. Trausli kauli nevar palikt stiprāki 0

Trausli kauli nozīmē, ka ir samazināts kaulu minerālais blīvums. Pirmais uzdevums šajā gadījumā ir apturēt, lai trauslie kauli nekļūstu vēl trauslāki un nelūstu. Otrais uzdevums – palielināt kaulu minerālo blīvumu, lai kalcijs atkal uzkrātos un paliktu kaulā. Kaulu veselības stāvoklis nekad neatgriezīsies tāds kāds bija 30 gadu vecumā, bet tas var būtiskituvināties, tās saucamai fizioloģiskai normai. Tas nenozīmē, ka, ja mēs nevaram atgūt tādu kaulu veselības stāvokli kā jaunībā, ir jāsamierinās ar trausliem kauliem un jānovēro savu līdzcilvēku kaulu lūzumi, palīdzotviņiem iekļauties sociālā dzīvē un spējā aprūpēt sevi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas

7. Cilvēks var sajust, ka viņa kauli paliek trauslāki

Daudzās publikācijas tiek aprakstīts, ka kaulu trauslums nav sajūtams, bet savā klīniskajā praksē, runājot ar pacientiem, kuriem ir osteoporoze, varu secināt, ka šie cilvēki bieži sūdzas par vispārīgām sāpēm, grūti definējamām sāpēm kaulos. Tas ir saistīts ar to, ka kaulos mazinās kalcija daudzums un tiek kairināti kalcija receptori. Uzsākot vienkāršu regulāru ārstēšanu ar kalciju un vitamīnu D pēc kāda laika šīs kaulu sāpes mazinās. Arī lietojot specifiskos medikamentus, sāpes mazinās.

CITI ŠOBRĪD LASA

8. Ja dzer pienu un vingro, tad osteoporoze nebūs

Ja cilvēks dzertu pienu vairāk nekā 2, 5 – 3 litrus vai apēstu ½ kg sieru, vai kilogrammu biezpiena ikdienas, tad, iespējams, tas ir pietiekošs kalcija daudzums, kas diennaktī ir nepieciešams. Ikdienā ir aktīvi jāvingro, tomēr, lai gan vingrošana nevar novērst, bet aizkavēt osteoporozes attīstību. Ja nav fizisko aktivitāšu, tad osteoporoze attīstās daudz straujāk un smagāk. Obligāti jāatsakās no smēķēšanas!

Vairāk informācijas par osteoporozi, diagnostiku, speciālistiem: www.osteo.lv

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.