Foto – Shutterstock

  0

Ēdināšana

Lai atjaunotu veselību, nepieciešams daudz enerģijas, tāpēc uzturam jābūt bagātam ar vitamīniem, šķiedrvielām, minerālvielām un visām nepieciešamajām vielām. Piemēroti produkti ir dārzeņi, augļi, liesi piena produkti, liesa gaļa, zivis un pilngraudu produkti.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Kad insulta sekas ir disfāgija jeb norīšanas traucējumi, ēdināšanas prasmes un zināšanas ir vēl svarīgākas, lai nepieļautu, ka šķidrums, pārtika vai siekalas nonāk nevis gremošanas traktā, bet elpošanas sistēmā.

Ja vien iespējams ēst sēdus, ir ieteicams turēties iztaisnoti, lai pleci un rokas būtu izvirzītas uz priekšu, bet nevajadzētu atbalstīties pret galdu. Nav vēlams dzert vai ēst guļus un runāt maltītes laikā. Norīt vieglāk, ja malks vai kumoss ir neliels. Nav ieteicami ēdieni ar jauktu konsistenci, piemēram, zupa ar grauzdiņiem vai dārzeņu gabaliem, augļi vai dārzeņi ar mizu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Norīšanas traucējumu gadījumā ieteicams dzert no īpašām krūzēm ar speciālu izgriezumu degunam. Tad nav jāatliec galva, tādēļ samazinās aizrīšanās risks. Ja vien dietologs vai logopēds nav ieteicis dzert ar salmiņu, to labāk neizmantot.

Dažkārt cilvēkiem ar rīšanas traucējumiem piemērotāks ir dzēriens, kam pievienots speciāls produkts – biezinātājs. Tad šķidrums mutē un kaklā pārvietojas lēnāk, dodot vairāk laika drošai norīšanai.

Gadās, ka rodas grūtības pat ar viendabīgas konsistences ēdiena norīšanu – tādā gadījumā nepieciešams sablendēts ēdiens vai arī to iespējams sabiezināt ar speciālu preparātu. Ir pieejams arī speciāls uzturs, ja cilvēks nespēj uzņemt pietiekami daudz ikdienas uztura.

Ja slimnieks ēšanas laikā nespēj turēties sēdus pozīcijā, jāsazinās ar aprūpes speciālistu, kurš ieteiks visdrošāko pozīciju barošanai. Sarežģījumu gadījumā ar norīšanu, iespējams, var palīdzēt mutes un kakla muskuļu nostiprināšana, lai varētu labāk kost, košļāt un norīt. Šādu vingrinājumu kompleksu izvēlas logopēds.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.