Foto – Shutterstock

Ziemcietes nesteidzina un mulčē 0


Velta savu dārzu ziemai gatavo vairākos piegājienos. Daudzi augi šogad aktīvi turpināja augt, piemēram, rozes pat ziedēja, peoniju lapas zaļoja. Dārzniece ikreiz novāc tikai pilnībā atmirušos lakstus. Ļauj augam netraucēti ieiet ziemošanā, nenodarot tam pāri. Ziemcietēm sakņu zonā uzber mulčas kārtiņu. Nedrīkst lakstus un lapas nogrābt un atstāt kailu dobi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Lasīt citas ziņas

Apkārt lavandu krūmiņiem viņa uzber mulču, bet augu apgriež tikai pavasarī, reizēm atstājot vien sprīdi garus stumbriņus. Lavandas zied bagātīgi un kupli, jo stādītas sausā un saulainā vietā. Tām kaitē regulāra mēslošana un laistīšana, jo izlutinātie augi aukstajā laikā iet bojā.

Heihērām uzklāj mizu mulčas vai kūdras kārtiņu. Tās var audzēt arī podos un glabāt pagrabā. Ehinācijām uzber nedaudz grants un piesprauž mietiņu, jo tās mostas vēlu un pavasarī pats dārznieks var augu nomīdīt vai izravēt. Kastaņlapu rodžersiju pēc lielo lapu zaudējuma arī vajag piesegt. Budlejas, kas ir dekoratīvs krūms un katru gadu ataug kā ziemciete, uzskata par sevišķi cimperlīgu augu. Tam uzber 30 cm biezu augsnes, mulčas, kūdras vai lapu kalniņu. Jukas vēlas sausumu, tāpēc lapu rozeti savāc pušķī un piesien egļu zarus. Tādiem sausummīļiem kā eremūrs un knifofija var uzlikt plastmasas podu un pēc tam piesegt. Pamatnoteikums sedzot – lai augs neizsūt, lai ir laba ventilācija un nesākas pelējums. Knifofijas var arī izrakt un pārziemināt pagrabā. Ķīnas miskantes vēlas, lai ziemā saknes būtu apsegtas. Vairākums citu tā saukto graudzāļu nav īpaši jāsedz. Šogad modernos brūnos grīšļus un citus pirmoreiz iegūtos smilgveidīgos dārzniece ziemina pagrabā. Tomēr jāņem vērā, ka daļa var nepārziemot.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Podos stādītās ziemcietes (hostas, Zībolda laimiņus, astilbes) var glabāt pagrabā vai ierakt podu dārzā vai neapkurināmā siltumnīcā. Tas sevišķi patiks augiem sausummīļiem. Papildus var uzklāt skujas un agrotīklu.

Ziemzaļos tin un ēno

No sniega svara skujeņi neizgāzīsies, ja zarus aptīs ar diegu vai makšķerauklu. Šie augi saulē mēdz apdegt un var pat iet bojā, tāpēc dārzniece iesaka jutīgākos pirms sala iestāšanās aptīt ar agrotīklu. Tagad visus skujeņus bagātīgi aplaista un saknēm uzber mulču. Lielāka auguma tūjām, eglītei ‘Conica’ Velta gatavo vairogu – priekšā iedur stabilu mietu un pie tā piestiprina kādu no veikalos nopērkamajiem lētajiem niedru vai salmu pinumiem. Lielie skujeņi, arī dzīvžoga tūjas krietni jāsakrata un pēc iespējas jānobrucina atmirušie dzinumi lapotnes iekšpusē.

Bukšus aptin ar vairākās kārtās saliktu agrotīklu. Ja no augiem veidots dzīvžodziņš, var apklāt visus uzreiz. Ziemeļu pusē stādītus, no saules stariem pilnīgi pasargātus bukšus un citus skujeņus nevajag apsegt.

Viršiem un ērikām uzber skābo kūdru un noteikti uzklāj egļu zarus. Zemās dārza acālijas aptin ar divās kārtās saliktu agrotīklu un uzliek skujas. Tad šie cimperlīgie augi skaisti ziedēs katru gadu.

Magnolijas, kamēr to augums ļauj, spirālveidā aptin ar agrotīklu. Kad tās ieaugušas, saknēm tikai uzber mulčas kārtu (pavasarī to atrauš, lai augsne ātrāk iesilst un augs gatavojas ziedēšanai).
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.