Foto – Shutterstock.com

Mēs izsakām netiešus lūgumus partnerim 0

Gotmens gribēja zināt vairāk par to, kā paraugpāri veido mīlestības un intimitātes kultūru un kā katastrofiskie pāri to iznīcina. Nākamajā pētījumā 1990. gadā viņš izveidoja laboratoriju Vašingtonas Universitātes studentu pilsētiņā, lai tā līdzinātos skaistai intīmai vietai viesnīca, tādai kā “naktsmājas un brokastis” (B&B).  Viņš uzaicināja 130 jaunlaulātos pārus, lai viņi pavadītu dienu vienatnē, un novēroja (viņiem zinot) to, ko pāri parasti dara atvaļinājumā: gatavoja ēst, savāca telpu, klausījās mūziku, ēda, sarunājās, baudīja laiku kopā. Gotmens nonāca pie svarīga atklājuma šajā pētījumā, jo ir attiecības, kuras uzzied un tādas, kuras nokalst… Un šis atklājums trāpīja desmitniekā. Visas dienas garumā partneri partneri “pieņem savstarpējās sadarbības lūgumus”, kurus Gotmens nosauca par “ielūgumiem”. Piemēram, vīrs, kuram patīk vērot putnus, ievēro cigli, kurš lido pagalmā. Viņš var pateikt sievai: “Paskaties uz šī putna jaukajām spalvām!” Tas nav tikai paziņojums par putnu: viņš netieši izteic vēlmi gūt atbildi no sievas kā intereses un atbalsta zīmi, viņš cer, ka, pateicoties šim sižetam ar putnu, viņi viens otram kādā veidā pietuvosies  Sievai tagad ir izvēle. Viņa var atbildēt vai nu, pagriezusies pret vīru vai aizgriezusies no viņa, kā par to runā Gotmens. Kaut gan putns-ielūgums var likties kaut kas nenozīmīgs vai muļķīgs, tas patiešām var daudz ko pastāstīt par veselīgām attiecībām. Vīrs domā, ka putns bija pietiekami svarīgs, lai par to parunātu, un jautājums ir par to, vai viņa piedzīvoto ciena un atzīst viņa sieva.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
Lasīt citas ziņas

Cilvēki, kuri pētījumā pagriezās pret savu partneri, iesaistījās, izrādot kā atbildi uz “ielūgumu” interesi un atbalstu. Tie, kuri aizgriezās no partnera, nereaģēja vai reaģēja minimāli, un turpināja darīt to, ko iepriekš, piemēram, skatījās televizoru vai lasīja avīzi. Reizēm viņi reaģēja naidīgi, piemēram: “Neatrauj mani no tā, ko lasu”. Šī savstarpējā mijiedarbība – kā viens reaģē uz otra “ielūgumu”, ļoti ietekmē ģimenes labklājību. Ģimenes pāri, kuru laulība nākamo sešu gadu laikā sabruka, “pagriezās pret partneri”, lai atbildētu “ielūgumam” tikai 33% no visa laika. Tikai trīs no desmit ielūgumiem uz emocionālo saikni sagaidīja ar dvēselisku tuvību. Partneri, kuri pēc sešiem gadiem bija kopā, “pagriezās pret partneri” 87% no visa laika. Deviņos no desmit gadījumim viņi apmierināja otra partnera emocionālās vajadzības.

Novērojot šos savstarpējās mijiedarbības tipus, Gotmens varot ar 94% iespējamību prognozēt jebkura pāra – parasta vai geju pāra, bagāta vai nabadzīga, ar bērniem vai bez – nākotni: vai attiecības izjuks vai viņi paliks kopā un nelaimīgi, vai kopā un laimīgi pēc pāris gadiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.