Foto – Shutterstock

Bērnam pieaugot, viņā var novērot virkni pazīmju, kas iezīmē viņa tālāko ceļu. Pat ja viņš pats nedzer, tomēr bērna pieredze ieliek savus pamatus. 1


  1. Pieaugušie alkoholiķu bērni nezina, kas ir “normāla ģimene”. Viņiem normāla ģimene ir vecāku modelis. Pat ja pieaugušie bērni vispār nelieto alkoholu un dzīvo skaidrā, viņiem bieži vien ir īpatnēja izpratne par ģimeni. Piemēram, daudzi iedomājas, ka vardarbība, vai nu fiziskā, vai emocionālā, ģimenē ir norma, un ka bez tās bērnus nav iespējams audzināt. Viņi nezina, ko darīt ar ģimeni brīvajā laikā, kā izrādīt jūtas un empātiju.
  2. Viņi ar grūtībām seko noteikumiem un plāniem. Viņu ģimenē plānu nav bijis un viss bija atkarīgs no alkoholiķa kaprīzēm un viņa tobrīdējā stāvokļa. Turklāt būvēt plānus un pēc tam novērot, kā tie grūst, ir sāpīgi. Tāpēc reizēm labāk vispār neko nesākt.
  3. Viņi bieži melo, jo patiesības teikšana var kādu apbēdināt un izsaukt negatīvas jūtas.
  4. Viņi sevi vērtē bez žēlastības. Tā kā viņi bieži tikuši vecāku kritizēti, viņu esamība bija piesātināta ar nevajadzības un neadekvātuma sajūtu. Lai ko tu arī darītu, viss ir slikti un muļķīgi.
  5. Viņi nevar atslābināties un vienkārši gūt baudu no dzīves. Viņu bērnībā šī daļa bija liegta līdz minimumam un, kā likums, tika sodīta (skat. 4. punktu).
  6. Viņiem ir grūtības izjust intimitāti un veidot intīmas attiecības. Būt pārāk tuvu cilvēkam ir bīstami. Šodien tu viņam uzticēsies, rīt tev tas atspēlēsies. Izrādīt jūtas ir bīstami un nevienam tās nav jāredz. Par asarām un puņķošanos no vecākiem varēja atrauties.
  7. Pārmēru reaģē situācijās, kurās tiek zaudēta kontrole. Bērnam bija bail zaudēt kontroli, neprast laikus izvairīties no aizsvilušā vecāka rokas. Ja esi atslābinājies, tātad vairs nekontrolē apkārtējo un esi vairāk ievainojams.
  8. Viņiem vajag pastāvīgu apliecinājumu, ka viņi rīkojas pareizi, un viņus par to jāpārliecina. Tā kā bērns dzīvo apstākļos, kur par vienu un to pašu rīcību var gan paslavēt, gan sist, viņam vajadzīgs ārējs apliecinājums, reizēm pat vairākkārtējs, ka viss ir labi un viņš visu dara pareizi.
  9. Viņi jūtas citādāki, sabiedrībā nepieņemti. Pirmkārt, bērni ģimenē bijuši kā sveši un nevajadzīgi uz visa ģimenes notikumu fona. Otrkārt, viņiem diezgan grūti bijis dzīvot vienaudžu vidū. Vienmēr varēja notikt kaut kas apkaunojošs, protams, ne bērna dēļ. Viņš varēja neizpildīt mājasdarbus, jo tēvs lasīja “lekcijas” līdz divpadsmitiem naktī vai izmeta miskastē viņa burtnīcu. Viņš nevar pie sevis uzaicināt draugus, jo tad viņi var uzzināt “noslēpumu” un ieraudzīt piedzērušos tēti vai mammu.
  10. Viņš jūtas atbildīgs par apkārtējo likteņiem, viņam liekas, ka bez viņa viss sagrūs. Tikai viena nepareiza kustība un tētis/mamma sadusmosies un tad būs katastrofa. Var būt tieši otrādi – viņš var kļūt pilnīgi bezatbildīgs un neieinteresēts apkārt notiekošajā. Viņam bijusi pārāk liela emocionālā slodze un tas atņēmis jelkādu vēlmi iesaistīties citu dzīvēs.
  11. Viņi bieži vien ir uzticīgi partnerim pat tad, kad nav nekāda iemesla tādiem būt, t. i., mīl par spīti visam. Pat par spīti veselajam saprātam.
  12. Viņi ir impulsīvi. Katra darbība izsauc bailes, ka viņi var būt nepareizi, un tādēļ viņi mēģina minēt, ko cilvēki vēlas. Ja neizdodas uzminēt, tad viņi apmulst un jūtas pazemoti, viņiem liekas, ka ir zaudēta kontrole pār situāciju, dzīvi un sevi.
Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Cilvēkam ar šādu īpašību komplektu ir grūti veidot veselīgas attiecības. Bieži vien, tās veidojot, īpaši ar cilvēkiem, kuriem nav šādas bērnības bagāžas, pieaugušie alkoholiķu bērni neatrod kopīgu valodu. Veidot attiecības ar pieaugušo alkoholiķu bērniem ir samērā grūti. Viņiem jāīsteno diezgan daudz aizsardzības programmu un ir grūti radīt ciešu emocionālo saikni. Lai labotos, vajag apzināties kas ir problēmas pamatā. Bet, tā kā alkoholiķu bērniem bieži vien ļaunprātīga alkoholisko dzērienu lietošanas tēma tā arī paliek slēgta un ģimenē notiekošais viņiem šķiet norma, spert soli, lai apzinātos notiekošo, ir grūti. Turklāt, tā kā viņi tiecas visu izdarīt pareizi un cenšas izlabot pagātni, viņi nereti izvēlas partneri alkoholiķi. Un atkal nonāk pazīstamā vidē, kurā ir auguši, un zina spēles noteikumus.

Avots: gutta-honey.livejournal.com

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.