Irēna un Mārtiņš Krētaiņi
Irēna un Mārtiņš Krētaiņi
Foto – Valdis Semjonovs

Dilles audzē piķējot 2

Krūmu dilles ‘Mammoth’ siltumnīcās audzē gan ar tiešo sēju, gan no dēsta, sējot janvārī. Šie garšaugi labi pacieš piķēšanu. Audzētāji novērojuši, ka, sējot gruntī, vēsā laikā bez apkures dilles dīgst ļoti ilgi, 70–75 dienas, turklāt nevienmērīgi (20% sēklu var pat nesadīgt). Audzējot no dēsta, ražu var vākt divas nedēļas agrāk, no uzdīgšanas līdz izaugušam zaļumam paiet aptuveni 60 dienu, turklāt process ir prognozējams.

Reklāma
Reklāma

Rudens raža − no tomātu pazarītēm

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Stādu mājā patlaban spēkā pieņemas tomāti. Tie jau iesēti 20. janvārī, bet gruntī augus varēs stādīt marta beigās. Gurķu dēsti aug aptuveni 50–60 dienu, tāpēc tos sēj martā, lai zem seguma varētu stādīt aprīlī. Pirms stādīšanas audzētāji rūpīgi sagatavo dobes: paredzētajā vietā lāpstas dziļumā izrok reni, tajā ieklāj parasto siltumnīcas plēvi, tad uzber bagātinātu kūdru no Big Bags maisiem, ko ražo kūdras fabrikā Rucavā. Lai nodrošinātu siltas kājas, stādot pie saknēm visā rindas garumā izvelk vienu plastmasas apsildes cauruli, bet otru izvieto uz augsnes. Ar pilienveida laistīšanas sistēmu tomātiem un gurķiem nodrošina vajadzīgo mitrumu, kā arī barošanu.

Siltumnīcās aug pārsvarā modernās tomātu hibrīdšķirnes, kas dod labu un kvalitatīvu ražu. Vislielāko platību joprojām aizņem ‘Aurea F1’, kas ir lielaugļu ‘Vērša Sirds’ tipa hibrīds. Pircēji pēdējos gados iecienījuši šķirni ‘Chocolate’ ar sarkanbrūniem, pacietiem augļiem. Šķirņu sortimenta paplašināšanai audzē arī ‘Organza F1’ (oranži kokteiļtomāti), ‘Fuji Pink F1’ (ar rozā augļiem) un ‘Orama F1’ (oranžas plūmītes).

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tomātu hibrīdu sēklas maksā dārgi, aptuveni 50 eirocentu par sēkliņu, tādēļ, lai ietaupītu izdevumus, daļu tomātu pavairojam ar spraudeņiem, proti, kad siltumnīcā iestādītie agrie tomāti paaugušies, tiem izlaužam pazarītes un apsakņojam kūdras substrātā. Iegūtos dēstus izstādām neapkurināmā siltumnīcā maija beigās, jūnija sākumā un ražu iegūstam līdz pirmajam salam, kad tiek novākti visi tomāti. Pašus pēdējos augļus nogatavinām telpās un tirgojam līdz novembra beigām, – pieredzē dalās Mārtiņš.

No partenokarpo gurķu šķirnēm audzētāji izvēlējušies ‘Mirabella F1’ (ar rupjām kārpiņām) un ‘Corentine F1’ (ar sīkām kārpiņām). Arī gurķiem, tāpat kā tomātiem, sagatavo silto dobi gruntī, un tie ražo līdz novembrim.

Loku steidzināšanai saimnieki stādmateriālu izaudzē paši no iepriekšējā gada pārtikas sīpoliem ‘Centurion F1’, tas ir, no laukā iestādītajiem sīksīpoliem rudenī izvēlas sīkākos un pēc uzglabāšanas stāda iepriekš safrēzētā augsnē siltumnīcā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.