Foto – Shutterstock

Mīti, kurus nelaid gar ausīm 0


Saistībā ar pašnāvībām pastāv arī zināmi mīti vai melīgas pārliecības, kas var izrādīties kaitīgas, saskaroties ar pašnāvnieciski noskaņotu cilvēku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Viens no tiem, ka pašnāvnieks par pašnāvību nevienam neko nestāsta. Bieži vien cilvēki tiešā vai netiešā veidā dalās ar savām emocijām un arī plāniem, tikai apkārtējie uztver to kā vienkāršu parunāšanu. Sak, ja runā, tad nekad neizdarīs. Tieši otrādi, pat verbāla pašnāvības iespējas minēšana apkārtējiem būtu jāuztver ļoti nopietni.

Jāpiedāvā cilvēkam savs atbalsts, jāsadzird. Šeit pastāv smalka robeža: katrs savas dzīves laikā var būt iedomājies vai pat pateicis frāzi: “Labāk es būtu bijis beigts!”, vai: “Kaut šis viss vienkārši beigtos, jo esmu noguris!”, tomēr kādā īpaši smagā brīdī šī pati doma var vairs nelikties tik neiespējama vai aplama. Kur pastāv robeža, nav iespējams noteikt, tāpēc tuvinieku frāzi par miršanu nevajadzētu laist gar ausīm, bet gan apjautāties viņam, kā tas ir domāts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nevajadzētu baidīties runāt par šo tēmu, domājot, ka varam kādu iedrošināt un pamudināt spert šādu soli. Tas ir vēl viens mīts. “Viņam jau ir tik slikti un, ja es pajautāšu, vai viņš plāno pašnāvību, viņam tas var šķist kā risinājums vai padoms.” Tā nav un, lai to pierādītu, katrs lasītājs var šobrīd iedomāties, vai viņu varētu tagad pierunāt veikt pašnāvību. Tas nav tik vienkārši, jo mēs turamies pie savas dzīvības.

Ja ir bažas par kādu savu tuvinieku, draugu, noteikti vajag vaicāt par viņa sajūtām un iespējamajiem risinājumiem (pēc viņa domām). Paradoksāli, ka cilvēki atbild godīgi. Tipiskās nolieguma atbildes ir “vaiii, nē, tik traki jau nav”; “es reizēm domāju, taču apzinos, ka nekad nespētu to izdarīt”. Tomēr atbilde “jā, īstenībā es to mēdzu apsvērt”, gan būtu jāuztver nopietni un jāpalīdz cilvēkam meklēt palīdzību.

Noteikti nevajadzētu kaunināt un apelēt pie paliekošajiem, tā kontaktu var tikai zaudēt. Drīzāk ir vērts neitrāli izzināt, vai cilvēks jau izvēlējies veidu, kā nomirt un laiku, kad tam būtu jānotiek. Jo detalizētāks miršanas plāns un tuvāks tās laiks, jo bīstamāka ir situācija un pēc palīdzības būtu jāvēršas nekavējoties.

Indivīds runā, jo vēl šaubās, it kā gaida atbildi no pasaules, vai tā viņu vēl grib. No simts procentiem vēl ir kāds procents cilvēkā, kas grib turpināt dzīvot. Simtprocentīgi izlēmušu cilvēku neglābs neviens un viņš visticamāk arī nerunās.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.