Arhīva foto. Ilustratīvs attēls
Arhīva foto. Ilustratīvs attēls
Foto: LETA

Cik liels nodokļa pieaugums gaidāms zemes īpašniekiem? 0

“Ekonomiskās krīzes laikā zemes īpašniekiem bija noteikta pazemināta NĪN likme – 1% no kadastrālās vērtības. Sākot ar nākamo gadu, tiks piemērota likumā noteiktā likme – 1,5%. Toties šai nodokļa maksātāju kategorijai papildus jau esošajiem ir noteikti papildus atvieglojumi – ģimenes ar vienu bērnu saņems 50%, ar diviem bērniem – 70% atlaidi. Tādējādi šādām ģimenēm maksājums nevis palielināsies, bet pat samazināsies.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

Vai dzīvokļu īpašniekiem būs jāmaksā vairāk?
Absolūti lielāko daļu dzīvokļu īpašniekus izmaiņas skars minimāli. Šiem iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodoklis ir nemainīgs, ja dzīvokļa īpašumā būs deklarēta kaut viena persona: 0,2%–0,6% no kadastrālās vērtības. Jāpiebilst, ka Rīgā iedzīvotāju vairākums – 85% – dzīvo tieši privatizētos dzīvokļos.

Ja mājas iedzīvotāji privatizējuši zemi, dzīvokļu īpašniekiem būs jāmaksā vairāk par savu „nosacīto” zemesgabala daļu zem mājas. Taču par tipveida dzīvokli 50 m² platībā parastā mikrorajonā maksājums palielināsies par apmēram 6 eiro gadā jeb 50 centiem mēnesī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā nekustamā nodokļa izmaiņas skars tos iedzīvotājus, kuriem dzīvokļi pieder kā ēkas domājamās daļas?

Šādu ēku skaits Rīgā ir samērā neliels. Viņiem nodokli aprēķinās līdzšinējā apmērā par 30 kvadrātmetriem uz katru cilvēku, kas deklarēts attiecīgajā ēkā. Par platību, kas pārsniedz minētos 30 kvadrātmetrus, piemēros NĪN likmi 1,5% apmērā. Šī likme tiks piemērota arī tad, ja ēkā nav deklarētu personu. Šāda norma noteikta ar mērķi, lai rosinātu cilvēkus deklarēt savu dzīvesvietu tur, kur viņi patiešām dzīvo, kā arī, lai sakārtotu savus īpašumus un sadalītu domājamās daļas atbilstošos dzīvokļu īpašumos. Tas ir izdarāms līdz gada beigām, un tādā gadījumā arī šiem iedzīvotājiem tiks piemērota vispārējā līdzšinējā likme – 0,2 – 0,6 %. Tātad, par dzīvokļa īpašumu samazinātā nodokļa likme tiks piemērota, ja tajā būs deklarējusies kaut viena persona.

Ja ir vēl kādi jautājumi par nodokļa izmaiņām, Rīgas dome aicina jautājumus uzdot pa bezmaksas informatīvo tālruni, epastu vai Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes klientu apkalpošanas centrā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.