Foto. pexels/viktoria-slowikowska

Kā pasargāties no salmonellas? 1

Lai samazinātu inficēšanās risku, Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra iesaka ievērot pārtikas higiēnas “4” principus:
– Tīrība. Rūpīgi mazgājiet rokas pirms un pēc pieskaršanās pārtikai, īpaši jēlai gaļai. Uzturiet tīras darba virsmas, nažus un virtuves piederumus pirms ēdiena gatavošanas un pēc tās.
– Gatavošana. Baktērijas, kas izraisa salmonellas infekcijas, var inaktivēt, gatavojot pārtiku pareizā temperatūrā. Ēdienam jābūt gatavotam vismaz 65 °C iekšējā temperatūrā vismaz 10 minūtes. Atkārtoti uzsildot ēdienu, tam jābūt 70 °C vai augstākai vismaz divas minūtes, lai iznīcinātu baktērijas.
– Atdzesēšana. Neapstrādātus produktus, īpaši gaļu un piena produktus, uzglabājiet zem 5 °C, jo tas kavē salmonellas augšanu. Pārpalikumus ātri atdzesējiet un uzglabājiet 5 °C vai zemākā temperatūrā.
– Krustveida kontaminācijas novēršana. Lai novērstu salmonellas pārnešanu no jēliem produktiem uz gataviem vai neapstrādātiem ēdieniem (piemēram, dārzeņiem un augļiem), mazgājiet rokas un virsmas pēc jēlas gaļas apstrādes un izmantojiet atsevišķus griešanas dēļus jēlai gaļai un gataviem produktiem.

Lielākā daļa salmonellas infekciju ir vieglas un izzūd dažu dienu laikā. Tomēr pareiza pārtikas uzglabāšana un gatavošana var ievērojami samazināt inficēšanās risku.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.