
Par PVO pētījumu 1
Desu, šķiņķa un citu pārstrādātas gaļas izstrādājumu ēšana var paaugstināt risku saslimt ar zarnu vēzi, un to, iespējams, var veicināt arī sarkanā gaļa, paziņojusi Pasaules Veselības organizācijas struktūrvienība Starptautiskais vēža izpētes institūts, kas atrodas Francijā. Tas attiecināts uz sālītu, žāvētu un kūpināta gaļu, hotdogiem, desām, gaļas konserviem un mērcēm. Cilvēkam, kurš ēd gaļu, iespēja saslimt ar vēzi ir statistiski neliela, bet tā pieaug līdz ar patērētās gaļas daudzumu, uzsver pētnieki. Katri 50 grami pārstrādātas gaļas, kas tiek apēsti vienā dienā, risku saslimt ar zarnu vēzi palielina par 18%. Pārstrādātās gaļas un sarkanās gaļas ēšana var izraisīt galvenokārt zarnu vēzi, bet arī aizkuņģa dziedzera un prostatas vēzi.
“Attiecībā uz nepārstrādātu liellopa, teļa, cūkas, jēra, aitas, zirga un kazas gaļu ir gūti spēcīgi pierādījumi par vēzi izraisošo ietekmi. Šo sarkano gaļu var pielīdzināt tādiem vēža izraisītājiem kā tabakas dūmi un azbests,” uzsvērts pētījumā. Tajā minēts, ka no pārstrādātās gaļas izraisīta vēža pasaulē ik gadu mirst 34 tūkstoši cilvēku, bet no sarkanās gaļas – 50 tūkstoši. Salīdzinājumam no smēķēšanas izraisīta vēža ik gadu bojā iet aptuveni viens miljons cilvēku, no alkohola lietošanas – 600 tūkstoši, bet no gaisa piesārņojuma – 200 tūkstoši.