Sirds veselības profilaksei – veselīgs uzturs, vitamīni un fitness 0

Sekojam līdzi uzturam. Sāls un cukurs ar mēru!

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas
Foto – Shutterstock

Stress un mazkustīgs dzīvesveids mūsdienās ir sekas tam, ka arvien vairāk sirds saslimšanas gadījumu tiek konstatēts arī gados jauniem cilvēkiem . Lai mēs katrs ikdienas steigā atvēlētu laiku rūpēm par savu sirds veselību, oktobris Latvijā ir pasludināts par sirds veselības mēnesi. Par to, kāds uzturs, vitamīni un fiziskās aktivitātes vislabāk palīdzēs stiprināt sirds veselību, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa, klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Viāna Kuļša un diplomēta fitnesa trenere Agnese Rimša.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Sirds veselībai par labu nāks, ja uzturā tiks iekļauti tādi produkti kā treknas jūras zivis, liesa gaļa, pākšaugi, graudaugi, augļi, dārzeņi, olīveļļa, rieksti, kā arī pilngraudu produkti. Svarīgi sekot līdzi, lai dienā tiktu uzņemts pietiekami daudz šķidruma, it īpaši ūdens”, stāsta klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Viāna Kuļša.

Lai arī kopumā Latvijā cilvēki sākuši pievērst vairāk uzmanības pareizam uzturam un veselīgiem produktiem, tomēr jauniem, ambicioziem cilvēkiem, kuri vēlas ātri gūt panākumus karjerā, ir raksturīgi neieturēt veselīgas pusdienas, tā vietā veltot laiku darbam un vieglprātīgi remdējot izsalkumu ar našķiem, kas ir kaitīgi sirds veselībai, jo satur daudz sāls un cukura, un nereti arī transtaukskābes. Pārsvarā visi gatavie produkti satur lielu daudzumu sāls, tādēļ labāk izvēlēties pašu gatavotus ēdienus no svaigiem produktiem. Ieteicams dienā nelietot vairāk par 5 gramiem sāls. No uztura jāizslēdz arī treknā gaļa un konditorejas izstrādājumi, jo daļa no tiem satur transtaukskābes jeb daļēji hidrogenētos taukus. Jāatsakās no pārmērīgas alkohola lietošanas, margarīna, majonēzes, saldinātajām sulām un gāzētiem dzērieniem, lai ierobežotu cukura patēriņu. Nekādā gadījumā ēdienkartē nevajadzētu iekļaut pārāk ceptus un grilētus ēdienus. V. Kuļša iesaka rūpīgi sekot tam, kas rakstīts uz pārtikas iepakojuma marķējuma, un, pēc iespējas, izvairīties no konservantiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.