Foto: SHUTTERSTOCK

Saldā našķa valdzinājums! Diētas ārste atklāj, kāpēc šokolāde sev nav jāaizliedz 9

Arta Ciša, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Šokolāde piestāv nesteidzīgai rīta kafijai. Noder romantiķiem brīžos, kad pietrūkst vārdu, lai izteiktu jūtas. Šokolāde ir palīgs strīdnieku samierināšanai. Tā ir garšīgs “paldies” un sirsnīgs iepriecinātājs.

Pozitīvā ietekme

+ Uzlabo smadzeņu darbību, veicina atmiņu un koncentrēšanās spējas.

CITI ŠOBRĪD LASA

+ Flavonoīds un fenols sekmē organisma vielmaiņu.

+ Antioksidanti kakao pupiņās aizkavē ultravioletā starojuma izraisīto sejas grumbu rašanos, stiprina muskulatūru, aizsargā ādu.

+ Satur kalciju un antibakteriālas vielas, kas nostiprina kaulus un zobus, kā arī iznīcina baktērijas mutes dobumā.

+ Stiprina asinsvadu sieniņas un kavē trombu veidošanos, normalizē asinsspiedienu.

+ Teobromīns, magnijs un hroms sniedz enerģiju.

+ Magnēzijs un anadamīns mazina depresijas simptomus.

Izcilais zviedru mediķis un dabas zinātnieks Karls Linnejs deva zinātnisko nosaukumu kakao kokam Theobroma cacao, kas tulkojumā no sengrieķu valodas nozīmē “dievu ēdiens”. Viņš uzskatīja, ka šokolāde palīdz uzlabot cilvēka pašsajūtu, ja ir pēcslimības vārgums un vairākas kaites.

Šokolādei piedēvētas visdažādākās spējas. Francijas karaļa Luija XV favorītes madāmas Pompadūra un Djū Barija šokolādi gluži vai dievinājušas. Pompadūra to baudījusi, lai uzkurinātu kaisli. Savukārt Djū Barija dāvināja šokolādi saviem daudzajiem mīļākajiem, kuriem bija jātur līdzi viņas vētrainajam temperamentam.

Vērts zināt

Kvalitatīvai šokolādei nav sakara ar liekajiem kilogramiem, kas varētu draudēt ēdājam. Organisms jūt sātu un pasaka “stop”. Pie vainas ir piedevas – sviests, cukurs, olu dzeltenumi un citi labumi, kas tiek pievienoti tortēm, kūkām, desertiem un dažādām šokolādes konfektēm. Tumšajai šokolādei ir bagātāka garša un aromāts, tāpēc to desertos pievieno mazāk nekā, piemēram, piena šokolādi.

Reklāma
Reklāma

Šokolādi iesaka baudīt ar labu konjaku vai šampanieti. Un tā jo īpaši sader ar trifelēm.

Šokolādes gabaliņš lieliski garšos ar kafiju, kam pievienots balzams.

Diētas ārstes komentārs

Lolita Neimane.
Foto: Anda Krauze

Lolita Neimane, RSU studiju programmu Uzturs un Uzturzinātne vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja:

Šokolāde nelielos daudzumos ir laba piedeva sabalansētā diētā, bet tā neaizstās piecus sešus dārzeņus vai augļus, ko noteikti vajadzētu apēst ik dienu.

Reāli saldummīļi, ja nu grib kādu laiku vairs neskatīties uz našķiem, var pamēģināt vienu dienu iztikt tikai un vienīgi ar vienveidīgiem saldumiem. To pašu “Cielaviņu” – brokastīs, pusdienās un vakariņās. Bet neko citu!

Ļoti slikti, ja bērni un arī pieaugušie ar šokolādi remdina apetīti, uzdzer vēl virsū kādu limonādi, un viss – ēst vairs negribas. Jāsaprot, lai arī kādi labumi būtu šokolādē, to nav tik daudz kā tauku un cukura.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.