Neiroloģe Sandra Vestermane atklāj sev svarīgos rituālus ikdienai un veselībai 0

Bagātināties ar garšvielām

Foto-Shutterstock
Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 6
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Lasīt citas ziņas

Neiroloģe Sandra Vestermane stāsta par sev svarīgiem rituāliem ikdienai un veselībai.

Man ir savs garšvielu maisījums, kas sagādā prieku, piešķir dzīvei daudzveidību un noder veselībai. To izveidoju, pamatojoties uz ājurvēdas zināšanām par garšām. Lai organismā saglabātos līdzsvars, ik dienu ar pārtiku vajag uzņemt visas sešas garšas – sāļu, saldu, skābu, asu, rūgtu un savelkošu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Garšas buķeti nodrošinu ar garšvielām. Agrāk virtuvē visur stāvēja garšvielu paciņas un burciņas. Pamazām intuitīvi veidoju savus maisījumus, liku kopā kanēli, maltas krustnagliņas, ingveru, kardamonu un citas garšvielas. Tām ir sildoša iedarbība, labi der, piemēram, lietainā septembra dienā. Man ir divi iemīļotie sastāvi. Vienu burciņu rotā uzraksts Saldais, tajā lielākā sastāvdaļa ir kanēlis, ko dažādās proporcijās papildina ingvers, krustnagliņas, muskatrieksts, otru – Sāļais, kura pamatā ir malts ingvers ar melnajiem pipariem, kardamonu, koriandru, kumīnu un ķimenēm, arī dažādās proporcijās. Sāļo maisījumu pievienoju gaļas ēdieniem, zupām, sautējumiem, bet saldo lieku pie tējas, kafijas, desertiem un cepumiem.

Piemēram, ieberu krūzē melno vai zāļu tēju, piemetu šķipsniņu garšvielu sajaukuma un uzleju karstu ūdeni. Pielieku garšvielu maisījumu pašgatavotai mīklai, no kā cepu auzu pārslu cepumus vai mafinus. Mīkla iegūst citādu krāsu un garšu. Sākumā gan labāk likt mazāk, jo kāda garša var nepatikt.

Piepildot vēlmi pēc visām sešām garšām, mazinās apetīte, rāmāka kļūst vēlme knakstīties ap kārumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.