Foto: SHUTTERSTOCK

Ūdens ar odziņu! Ja ūdens garša šķiet pārāk vienmuļa, bagātini to ar augļiem, dārzeņiem un garšaugiem 4

Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Uztura speciālisti iesaka dienā izdzert vismaz divus litrus ūdens. Ja garša šķiet pārāk vienmuļa, to iespējams bagātināt ar augļiem, dārzeņiem un garšaugiem.

Ar dabiskām garšām bagātinātam ūdenim ir vairāki plusi. “Pirmkārt, tas garšo atsvaidzinoši, līdz ar to vieglāk uzņemt diennaktī nepieciešamo šķidruma devu. Otrkārt, tas satur antioksidantus, attīra organismu un izvada toksīnus. Treškārt, vairākums tradicionālo piedevu (piemēram, citrusaugļi, āboli, dzērvenes) satur ūdenī šķīstošos vitamīnus, tostarp vērtīgo C vitamīnu, kas stiprina imunitāti, nodrošina dzelzs uzsūkšanos organismā, veicina kolagēna veidošanos, kas uzlabo ādas stāvokli,” uzskaita sertificēta farmaceite Amanda Ozoliņa.

Vispirms mizo un griež

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK

Pirms dzēriena gatavošanas ogas, augļus, dārzeņus un garš­augus mazgā. Tad tos mizo, ja nepieciešams, izņem kauliņus, sagriež šķēlītēs, daiviņās vai kubiciņos. Garšaugus ūdenim pievieno nesasmalcinātus. Ber stikla limonādes krūzē, uzlej aukstu ūdeni. Ja ūdens ir istabas temperatūrā, liek klāt ledus gabaliņus.

Ar sagrieztiem augļiem un dārzeņiem bagātinātu ūdeni varēs lietot jau pēc pāris stundām. Ja izmanto veselas ogas, ingveru vai ābolus, tas ledusskapī jānostādina ilgāk (6–8 stundas). Dzērienu var sagatavot iepriekšējā vakarā, ievietot ledusskapī un nākamajā dienā baudīt.

Bagātināta ūdens versijas

Foto: SHUTTERSTOCK

• Citrons, laims un apelsīns. Pievienojot ūdenim citrusaugļus, tas saturēs vērtīgo C vit­amīnu, karstā laikā lieliski veldzēs un novērsīs ādas sausumu.

• Citrons, zemenes un baziliks. Šo kombināciju var variēt, citrona vietā izvēloties laimu vai gurķi. Baziliks piešķir ūdenim papildu svaigumu un ir K vit­amīna avots, kas nepieciešams veselīgai asinsritei, stipriem kauliem un zobiem.

• Greipfrūta šķēlītes un rozmarīns. Greipfrūts uzlabo zarnu trakta darbību, regulē vielmaiņas procesus un mazina izsalkumu. Rozmarīns, kam ir diezgan specifiska garša un aromāts, satur dzelzi, kalciju un B6 vitamīnu, tas palīdz samazināt iekaisumu un arī paaugstinātu temperatūru.

• Gurķis, selerija un citrons. Pievienojot ūdenim šīs trīs sastāvdaļas, iegūst atsvaidzinošu un attīrošu dzērienu. Selerija līdzsvaro cukura un holesterīna līmeni asinīs, satur A vit­amīnu, kas svarīgs veselīgai ādai, kā arī K un C vitamīnu, kas ir būtiski asinsritei un imunitātei.

Reklāma
Reklāma

• Zemenes un kivi. Attīra organismu, tiem ir svaigs aromāts un patīkama garša. Kivi ir bagātīgs C vitamīna avots, bet zemenes satur daudz dzelzs, veicina vielmaiņu un palīdz atjaunoties šūnām. Šajās ogās ir arī daudz cinka, kas labvēlīgi ietekmē libido.

• Ābols un kanēļa standziņas. Ābols ir vērtīgs antioksidantu un minerālvielu avots, veicina vielmaiņu, regulē holesterīna līmeni un stiprina imunitāti. Kanēļa standziņas satur vielas, kas uzlabo garastāvokli, darbspējas un smadzeņu darbību. Jo ilgāk abas sastāvdaļas atrodas ūdenī, jo kanēļa garša būs izteiktāka.

• Piparmētras un upenes. Piparmētra ir pateicīgs augs, lai audzētu uz palodzes vai balkona, tātad būs vienmēr pa rokai. Piemīt spējas nomierināt un uzlabot gremošanu, kā arī palīdz gadījumā, ja ir slikta dūša vai vemšana. Upenes ir ļoti bagātas ar C vitamīnu un kopā ar piparmētrām lieliski veldzē karstā laikā.

• Ābols, biete un burkāns. Biete ieteicama tiem, kuriem ir dzelzs deficīts un zems hemo­globīna līmenis. Burkāns satur B grupas vitamīnus, C un E vit­amīnu un dažādas minerāl­vielas. Tajā ir daudz šķiedrvielu, kā arī bēta karotīns, kam piemīt antioksidanta īpašības. Ābolu un dārzeņus var griezt šķēlēs vai gabaliņos un proporcijas variēt pēc savas gaumes un garšas sajūtas. Šim ūdenim ir viegli salda garša.

Neparastākas garšu kombinācijas

Foto: SHUTTERSTOCK

• Ananass, kokosriekstu gabaliņi un laims. Tropisko augļu garša ļauj apmānīt sevi un izdzert vairāk ūdens. Labi garšo vēss dzēriens, tāpēc pirms lietošanas var papildināt ar ledus gabaliņiem.

• Mango, avenes un in­gvers. Viegli pikanta garša. Mango sastāvā ir A un C vitamīns, kas uzlabo imunitāti, kā arī vērtīgas minerālvielas – kalcijs, magnijs un dzelzs. Labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, sirds un asinsvadu sistēmu. Ingvers mazina satraukumu un nogurumu.

• Mellenes, citrons un rozmarīns. Krāsains un atspirdzinošs dzēriens. Mellenes satur daudz antioksidantu, kas nepieciešami veselīgai ādai.

• Arbūzs un kivi. Garšīgs eksotisko augļu dzēriens, kas atsvaidzina un bagātina organismu ar C vitamīnu. Mazina tūsku.

• Aprikozes, avenes un piparmētra. Vasarīgs un košs dzēriens, kas garšo visiem, arī bērniem. Aprikozes un avenes satur daudz antioksidantu, bet piparmētra ne vien atsvaidzina, bet arī stabilizē gremošanas sistēmas darbību.

• Persiks vai nektarīns un plūmes. Viegli saldens un gards dzēriens. Veicina vielmaiņu, vērtīgs vitamīnu un mikroelementu avots.

• Vīnogas, citrons un rozmarīns. Dzēriens piemērots ne vien vasarai, bet arī ziemai, kad vietējo dabas velšu ir krietni mazāk. Ūdenī ir daudz antioksidantu. Vīnogas satur daudz C vitamīna, kālija un kalcija.

UZZIŅA

• Jo ilgāk augļi, ogas un dārzeņi stāv ūdenī, jo tam izteiktāka garša.

• Ja sagatavotais dzēriens atrodas istabas temperatūrā, to vajadzētu izdzert pāris stundu laikā, lai nesāktu bojāties.

• Pēc padzeršanās ieteicams augļus, ogas un dārzeņus apēst, tādējādi uzņemot to sastāvā esošās vērtīgās šķiedrvielas.

• Karstā laikā ieteicams patērēt vairāk ūdens nekā ikdienā, jo augstās gaisa temperatūras ietekmē organisms ātri zaudē šķidrumu un pārkarst.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.