It kā tik nevainīgā vakara vīna glāze… Par ko var liecināt nepārvaramā vēlme pēc tās stiepties? 25

Daudziem jaunais gads sākas ar kādu vērtīgu apņemšanos. Kādam tā ir sportot vairāk, citam ēst veselīgāk vēl kādam lietot mazāk alkohola vai vispār atturēties no tā. Janvāris ir mēnesis, kad ir vērts pārdomāt savus ieradumus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Mājas
Latvijas Jumiķu apvienības vadītājs: Latvijā jau ir pirmie gadījumi, kad saules paneļi uz jumta ir aizdegušies paši no sevis
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

Portāls “DailyMail” mudina izmēģināt uztura speciālistes Brūkas Šelleres izaicinājumu dzīvot 31 dienu bez alkohola.

Lai atturētos no alkohola ir vērts sev atbildēt uz dažiem jautājumiem. Kā alkohols liek justies fiziski? Kādas ir sajūtas nākošā rītā pēc viena vai diviem dzērieniem? Un kā alkohols liek justies garīgi? Vai mēdzat izjust trauksmi, ka saistīta ar paģirām?

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā alkohols ietekmē mērķus ikdienā? Vai tas nekaitē vispārējai labklājībai un attiecībām ar partneri?

Uztura speciāliste Brūka Šellere iesaka uzrakstīt mērķu sarakstu, kurus šogad un varbūt tālāk nākotnē ir vēlme sasniegt. Un tad katram mērķis pretī pierakstīt vai alkohols palīdz vai traucē tos sasniegt. Vai tas netraucē pamosties agrāk, lai pasportotu?

Pēc saspringtas darba dienas, kad priekšā vēl mājas solis ar vakariņu gatavošanu un veļas mazgāšanu, daudzi no mums ir gatavi atvērt pudeli un ieliet sev glāzi. Tomēr uztura speciāliste mudina uzdot sev jautājumu: vai tiešām ir vēlēšanās pēc alkohola? Varbūt vajag vienkārši paēst?

Uztura speciāliste min, ka bieži vien cilvēki, kas labprāt izdzer glāzi vīna pēc darba dienas, nav baudījuši pilnvērtīgas maltītes pa dienu.

Nereti darba laikā ir dzerta salda kafija un varbūt ir paveicies ar kādu sviestmaizi. Līdz ar to vēlā pēcpusdienā cukura līmenis asinīs ir nokrities ļoti zemu.

Cilvēks pēc tādas dienas ir ne tikai noguris, bet arī izsalcis. Bet tā, kā ir izveidojies spēcīgs ieradums ar vīna glāzi, organisms domā, ka vēlas iedzert nevis vienkārši paēst un atpūsties.

Alkoholiskie dzērieni var izraisīt cukura līmeņa izmaiņas asinīs, kas savukārt bieži liek mums justies enerģiskiem un pacilātiem.

Tomēr neilgi pēc tam šis pirmais dzēriens sāk metabolizēties mūsu ķermenī, un cukura līmenis asinīs pēc tam pazeminās.

Zems cukura līmenis asinīs liek justies nogurušam, aizkaitinātam un izsalkušam. Tad bieži vien mums rodas tieksme pēc ēdieniem un dzērieniem, kas ātri paaugstina cukura līmeni asinīs līdz normālam līmenim.

Tas ir apburtais loks, un tas var radīt arī sliktus ēšanas paradumus, vēlu vakara picu un pusnakts saldējumu, glāzi vīna, kas, savukārt, ir ideāla recepte sliktam miegam, kam seko zems enerģijas līmenis un nesabalansēts cukura līmenis asinīs.

Tāpēc janvāris ir lielisks brīdis, lai atgrieztos pie veselīgākiem ēšanas paradumiem. Turpinājumā daži padomi, kā iekārot ēdienreizes, lai vakarā izpaliktu vēlme pēc tās vienas vīna glāzes.

Ēd ik pēc 3-4 stundām. Tās varētu būt 4-5 mazas maltītes dienas garumā vai 3 lielākas maltītes. Izvairieties no ilgiem laika posmiem starp ēdienreizēm; tas izraisīs cukura līmeņa pazemināšanos asinīs un pastiprinās tieksmi pēc alkohola un/vai cukura.

Reklāma
Reklāma

Paēdiet brokastis stundas laikā pēc pamošanās. Tas palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs visas dienas garumā.

Ēdiet olbaltumvielas un šķiedrvielām bagātu ogļhidrātu avotu.

Neēd vismaz 3 stundas pirms došanās pie miera.

Izaicinot sevi visu janvāri iztikt bez vīna glāzes, ieplāno sev pēcpusdienas uzkodas, lai nemaz nerasties vēlme pēc ierastās našķēšanās un iedzeršanas.

Noteikti paēdiet pirms apmeklējat kādu saviesīgu pasākumu, kur iespējama alkohola lietošana, lai izvairītos no zemā cukura līmeņa asinīs, kas padara jūs daudz neaizsargātākus šajā jautājumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.