Izrādiet uzmanību! 0

Vecāku attieksmei jābūt tādai, lai pusaudzis saprot: viņi ir blakus un gatavi atbalstīt jebkurā laikā. Mātei un tēvam svarīgi ir izrādīt sapratni un uzmanību, piemēram, pagatavojot bērnam brokastis, viņa mīļāko dzērienu, našķi vai vēl ko īpašu, lai no šādas nelielas uzmanības atvase varētu secināt, ka vecākiem var palūgt, pajautāt, viņi ir sazvanāmi un jebkurā brīdī pie viņiem var vērsties pēc padoma vai palīdzības.“

Reklāma
Reklāma
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Mazliet citādi ir ar 12. klases absolventiem. Šajā vecumā lielākā daļa pusaudžu jau ir izlēmuši un saprot, ko grib sasniegt un kas viņiem nepieciešams,” turpina ārste Gunta Andžāne. “Arī vecākus viņi sāk uztvert kā cilvēkus, kuri kaut ko tiešām zina un uz kuriem var paļauties.

Neatkarīgi no tā, vai pusaudzis beidz 9. vai 12. klasi, der viņam pajautāt, kā varētu palīdzēt, ko viņš gribētu, lai vecāki izdara. Pat ja sākumā būs noliegums – nē, paldies, man viss ir labi –, vecākiem jāmēģina pārliecināties vēlreiz. Varbūt vajag izvārīt buljonu, atbildēt uz viņa telefona zvaniem, nopirkt vitamīnus, šokolādi, pieskatīt mazo brāli, lai netrokšņo. Iespējams, pārējiem ģimenes locekļiem brīvdienās der kaut kur aizbraukt, lai pusaudzis mājās paliktu viens un varētu labāk koncentrēties. Vecāki nevar bērna vietā mācīties matemātiku un nolikt eksāmenu, bet var radīt vidi un apstākļus, lai pamatskolas vai vidusskolas beidzējs pēc iespējas labāk un kvalitatīvāk sagatavotos eksāmeniem.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.