Foto – Shutterstock

Nepiesienieties! 0

Tuvojoties pārbaužu laikam, vecāki nereti saasina savu uzmanību uz to, ka bērns reprezentēs ģimeni ar konkrētu atzīmi konkrētā priekšmetā. Bažījoties par to, viņi sāk piesieties pie tobrīd vispār nesvarīgām lietām. Derētu atcerēties: bērns izveido sev apkārt tādu vidi, kurā viņš jūtas vislabāk, piemēram, apkārt esošās grāmatas sakrāmētas kaudzēs, pa tvērienam ir tēja, kāds auglis vai cits nepieciešamais. Viņš rada savu komforta zonu un izvēlas konkrētu veidu, kā mācīties. Tāpēc laikā pirms eksāmeniem vecākiem nevajadzētu uzstāt, ka bērnam pie galda obligāti jāsēž pareizā leņķī, jābūt saklātai gultai, perfekti sakārtotai istabai utt. Ja kārtība ir ļoti svarīga, par to varēs parunāt vēlāk, kad eksāmeni būs aiz muguras.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Necentieties pārveidot bērnu tieši tagad!

Eksāmenu laikā nevajag bērnu pārlieku uzmanīt, piemēram, aizrādīt, ka mugurā jābūt tīram kreklam vai matiem glīti saķemmētiem. Pārmērīgā uzmanīšana atkal izskaidrojama ar vecāku satraukumu – viņiem ir svarīgi, kā bērns izskatās no malas. Ja tēti un mammas vēlas mēģināt mainīt pusaudža paradumus, tas jādara jebkurā citā laikā, nevis pirms eksāmeniem!

Nekritizējiet!

CITI ŠOBRĪD LASA

Nevajag arī kritizēt, kā bērns sēž, kā iet, kur un kā nolicis savas grāmatas vai mantas, kāda izskatās viņa istaba. Kritizēšana, kaunināšana, vainošana – šāda prakse vispār nav ieteicama saskarsmē ar bērnu, turklāt eksāmenu laikā var radīt nopietnus traucējumus un apgrūtinājumus savstarpējās attiecībās. Tieši šajā laikā vecākiem jāiekož mēlē un jāpaklusē.

Izsakiet bērnam atzinību!

Atrodiet iemeslu, lai bērnu uzslavētu, izteiktu atzinību vai kādu labu vārdu. Turklāt dariet to, skatoties acīs, lai būtu patiesi, godīgi, emocionāli silti. Atturieties no nemitīgas atkārtošanas – mācies, mācies, mācies, kā arī no tieksmes pastāvīgi kontrolēt, cik daudz viņš jau izmācījies. Mēģiniet ieraudzīt bērna centību izvēles rīcībā, sakot: man prieks, ka tu šobrīd dod priekšroku mācībām, nevis izklaidēm, jo spēj saprast, kas tagad ir svarīgāks. Emocionāli noglāstiet savu tīni!
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.