Siguldā par algām nesūdzas 0


Lielu slogu uz vecmāšu maciņiem radot arī maksa par kursiem. Tikai obligātie esot bez maksas, pārējie, lai sakrātu noteiktos kredītpunktus, jāsedz no savas kabatas. Par to sūrojas visas uzrunātās vecmātes, tostarp arī kāda jaunā speciāliste, kura Siguldas slimnīcas dzemdību nodaļā sāka strādāt uzreiz pēc diploma iegūšanas. Jauniete vēl dzīvo pie vecākiem, tāpēc lielu finansiālo spiedienu nejūt un par savu algu nesūdzas. Mēnesī uz rokas saņemtā alga ļoti svārstās atkarībā no dzemdību un maiņu skaita, turklāt jauniete nodaļā strādā arī par bērnu māsu, un pēc noteikta dzemdību skaita pārsniegšanas mēnesī darbinieki saņem piemaksas. Vidējais neto atalgojums varētu būt aptuveni virs 500 eiro, bet dzemdībām un maiņām bagātos mēnešos atlīdzība pārsniedz 700 eiro uz rokas. “Par algu nesūdzos, bet, kad nākas vairākus simtus izdot par kursiem, tad gan ir skumji. Man nav jāmaksā par īri un komunālajiem pakalpojumiem, jo dzīvoju pie vecākiem, bet mana draudzene, kas par vecmāti strādā Rīgā, tam no savas algas atvēl vairāk nekā 200 eiro. Tad bez otra darba iztikt ir grūti. Rīgā tā situācija ir sliktāka,” saka jaunā vecmāte un uzsver, ka sūdzēties par savu algu nevar.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Arī citas viņas uzrunātās kolēģes atzīst, ka ir labāk atalgotas nekā aroda māsas galvaspilsētā. Slimnīcas vadība to atsakās izpaust, taču neoficiāla informācija liecina, ka Siguldas slimnīcā stundas atalgojuma likme vecmātēm ir aptuveni 4 eiro, bet dzemdību speciālistiem ap 6 eiro. Kā skaidro dzemdību nodaļas vadītāja Sandra Tamane, slimnīcas vadība bijusi spiesta risināt atalgojumu jautājumu, jo dzemdniecībā katastrofāli trūkstot speciālistu: “Tas ir nenormāli atbildīgs un fiziski smags darbs, par kuru Latvijā no laika gala tiek maksāts neadekvāti zems atalgojums, tāpēc jaunie speciālisti negrib tādu dzīvi.” Siguldietes gan savā darbā izjūt sakarību – jo labāk nodaļā jūtas viņu pacientes, jo vairāk dzemdību tajā notiek un attiecīgi, pieaugot slimnīcas kopējiem ieņēmumiem, lielākas ir arī viņu algas. Arī slimnīcas vadītājs Valdis Siļķe skaidro, ka iestādē izveidota darbiniekus motivējoša atalgojuma sistēma: “Lielu algas daļu ieliekam akordsistēmā, kas nozīmē, ka maksājam nevis par bedres rakšanu, bet par izrakto bedri. Daļa darba samaksas ir nemainīga par būšanu darba gatavībā, pārējā daļa atkarīga no tā, cik darba padarīts. Loģika vienkārša – jo darbinieki kvalitatīvāk strādās, būs laipni un atsaucīgi, jo vairāk pie mums dzemdēs un lielākas būs algas.” Jāsecina, ka šāds modelis strādā.

“Pie mums, tikai pateicoties pašvaldības atbalstam un slimnīcas vadībai, atalgojums ir labāks nekā Rīgā un citviet Latvijā. Visu mūžu strādājot šajā jomā par zemajām algām, patlaban ir sajūta, ka par mums tiešām domā. Taču kopumā Latvijā situācija ir kritiska. Anglijā, strādājot alus bārā, stundas likme ir septiņi eiro. Zinot ko tādu, mūsu algas šķiet apkaunojošas,” skaidro S. Tamane un zina teikt, ka kolēģēm bez ģimenes atbalsta vai papildu darbiem tik un tā ar vecmātes algu vien, visticamāk, izdzīvot būtu grūti. Viņasprāt, Latvijā dzemdniecība balstās uz entuziasmu un mīlestību pret šo darbu.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Kad izvēlējos šo profesiju, mana mamma man savulaik teica – tikai ne medicīnu. Bet es, jauna būdama, raudzījos ar cerīgu skatu nākotnē, ticot, ka kaut kad mediķi taču būs pienācīgi atalgoti, tomēr tagad manī vairs nav ilūziju,” saka Stradiņa slimnīcas vecmāte Ilze Lasenberga. Lai gan veselības ministre sola nākamgad piesaistīt papildu 150 miljonus eiro veselības aprūpē strādājošo atalgojuma palielināšanai, vecmātes lielas cerības nelolo. “Vajadzētu būt kaut kādai ekonomiskajai stratēģijai, nākotnes redzējumam, diemžēl tāds nav jūtams,” noteic Jūrmalā praktizējoša vecmāte. “Neviens tā nopietni netic, ka mēs varētu vienoties streikā, bet, ja mēs to izdarīsim, valstsvīri varbūt beidzot sajutīs, cik ļoti mēs esam nepieciešamas. Dzirdēju, ka viņi cerot uz vecmāšu veselo saprātu nestreikot, bet vai mēs varam cerēt uz viņējo,” retoriski vaicā Ilze un piekrīt kolēģēm Rīgas Dzemdību namā, ka jābeidz nemitīgi samierināties un beidzot jārīkojas.

Vidējā vecmāšu atalgojuma stundas likme

Slimnīca Eiro/stundā

Rīgas Dzemdību nams 3,05

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca 3,34

Siguldas slimnīca 4,00*

Jūrmalas slimnīca 3,50

*Neoficiāla informācija

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.