Foto – Matīss Markovskis

Dusošais skaistums 0

Ilze Zariņa uzskata, ka latvietes pret vēderdejām attiecas pozitīvi, tomēr tas nenozīmē, ka viņām tās viegli padotos. “Latvietes ir diezgan sasaistītas, ļoti pareizas, dzīvojot mērenā klimata zonā, ir samērā nepiemērotas vēderdejām. No otras puses, vēderdeja var palīdzēt noņemt blokus, padarīt sievieti atvērtāku, seksuālāku, lunkanāku un pozitīvāku.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

Latvijā vēderdejas parādījās aptuveni 2000. gadā. Ilzei Zariņai palaimējās sadarboties ar skolotāju Pilli Roosi no Tallinas un apgūt indiešu klasisko deju. “Izrādījās, ka igauņu pasniedzēja prata arī citas Austrumu dejas, kuras apguvu un sāku mācīt citiem. Uzskatu, ka es pirmā sāku vēderdeju kustību Latvijā, jo tobrīd Rīgā nebija citu iespēju tās iemācīties,” stāsta horeogrāfe. “Vēderdeja ir sena auglības deja, kam piemīt rituāla nozīme. Senajā Ēģiptē ar vēderdeju kustībām pielūdza auglības dievus, lai spīdētu saule, lītu lietus, būtu ražīga augsne. Tā paredzēta veselīgam sievietes organismam, sagatavojot dzemdībām, attīstot dzemdes muskuļus, nostiprinot mugurkaulu, palīdzot atkopties pēc dzemdībām un savilkt vēderu,” dejas pozitīvos aspektus raksturo Ilze Zariņa. Savā nodarbībā horeogrāfe min arī vārdu salikumu dzemdes deja. Tas nozīmē, ka dejo iegurnis – reproduktīvā sievietes zona, kas ir auglības centrs.

Klausīt sajūtām

“Protams, jāizvērtē smagas mugurkaula traumas vai slimības, kad vispār neiesaka dejot, bet rekomendē tikai ārstniecisko vingrošanu. Lai cik labvēlīga veselībai būtu vēderdeja, konkrētā situācijā tā var kaitēt,” brīdina pasniedzēja un iesaka katram individuāli klausīt savām sajūtām. “Pati 2005. gadā bez jebkādām problēmām 40 gadu vecumā iznēsāju savu ceturto bērnu. Domāju, tas noteikti bija arī vēderdejas nopelns. Neticu, ka vēderdeja ārstē ginekoloģiskas problēmas, kas, piemēram, jāārstē ķirurģiski, bet uzskatu, ka vēderdeja var palīdzēt neauglības ārstēšanā.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Par to, kāda vēderdejā nozīme sievietes izmēram, vecumam, lasi žurnāla 36,6 °C decembra numurā vai tā elektroniskajā versijā!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.