Aija Poča
Aija Poča
Foto – Valdis Semjonovs

– Šuva lupatu deķi? 0

– Daļēji tā tas visu laiku iet. Atsevišķs fragments tolaik un arī tagad ir mazo uzņēmumu “nodokļošana”. Agrāk tie bija amatnieki, individuālā darba veicēji, sīkie tirgotāji, tagad mikrouzņēmumi. Nepieciešams šīs grupas atbalstīt, bet viņus arī bija vieglāk “paņemt”. Lieliem, kas nolēmuši krāpties, slēpt ienākumus, tik viegli klāt netiksi, jo viņiem ir resursi, lai nodrošinātos, kā likumu apiet ar līkumu. Tāpēc ķēra sīkos, lika naudas sodus, kādus dažs mūžam nespētu samaksāt. Man bija viedoklis – ja mazais sevi nodrošina ar ienākumu, nenāk pie valsts ar izstieptu roku pēc sociālās palīdzības, lai strādā. Es piekristu, ja sīkuzņēmējam būtu neliela gada maksa, licence, kas jānopērk par pārsimts eiro gadā. Ja cilvēks būs orientēts uz uzņēmējdarbību, nodokļu pārmērīgi nenospiests, viņš atradīs ceļu, kā attīstīties, nodrošināt savu ģimeni un vēlāk varbūt pārkāpt citā svara kategorijā. Cits varbūt bankrotētu, bet notiktu samērīga atlase.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Izteiciens vēsta, ka briesmīgākie ir nevis lielie, bet nestabilie nodokļi. Ja ir prognozējamība, tu vismaz kārpies un cīnies, domā, kā izpildīt likumu un nomaksāt. Bet, ja šodien ir tā, bet rīt citādi – kā šobrīd attiecībā uz mikrouzņēmuma nodokli, kuru atkal vēlas pārskatīt, – kādas sekas būs no šīs svaidīšanās? Nodoklis nedod gaidīto efektu. Uzņēmējs plāno, kalkulē, iet konkurences cīņā, un viņam ir būtiski, ka valsts no savas puses spēles noteikumus kurā katrā brīdī nemaina.

– Pašlaik ir svārstīgs ēnu ekonomikas novērtējums – tās daļa varot būt 20%, bet varot arī būt visi 40%. Kā skaitīja jūsu laikā?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Jā, arī tajā laikā vērtējumi bija dažādi, mums nebija precīzu vērtēšanas instrumentu. Ēnu ekonomika atklātībā nerādās un ir grūti “saskaitāma”. Sākotnēji dramatiski cipari parādījās alkoholisko dzērienu vai naftas produktu nozarē. Uzskatīja, ka ap 80% ir nelegālais alkohols, naftas produkti un gaļa. Iekšējā tirgus uzņēmēji pat uzelpoja, kad tā daļa samazinājās pēc mūsu aplēsēm uz pusi. Toreizējos apstākļos tā likās gandrīz sakārtota sistēma! Mēs mēģinājām tumšās zonas likvidēt, strādājot ar uzņēmēju grupām, nozaru asociācijām. Uzņēmēji nav nekādi ļaundari. Saprot, ka nodokļi jāmaksā, bet grib, lai arī viņos ieklausītos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.