Foto – Shutterstock

Faktori, kas ietekmē X un O formas saglabāšanos kājās 0

* Neiroloģiskas vai ortopēdiskas problēmas

Reklāma
Reklāma

* Rahīts jeb kaulu mīkstums

* Palielināts svars

* Iedzimtība

Vai kājas var iztaisnot?

Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Lasīt citas ziņas

Iedzimtas īpatnības parasti nevar labot, taču tās lielākoties arī nav tik izteiktas. “Jāsaprot, ka ne viss, kas cilvēkam vizuāli nepatīk, ir labošanas vērts. O vai X izliekums, kas saglabājas, vairākumā gadījumu netraucē dzīvot un nerada nepatīkamas sekas veselībai.

Ja kāju forma ir nopietnu problēmu cēlonis, pastāv iespēja tās labot ķirurģiski. Vēl var izmantot ortozēšanas vai ģipsēšanas metodes, lai kājas kādu brīdi noturētu vēlamajā pozīcijā, bet tikai ortopēds var pieņemt lēmumu par nepieciešamo ārstēšanas veidu,” atzīst Dace Bērtule. “Nereti dzirdam: ja bērnam ir šādas problēmas, viņš jāved vingrot un masēt. Tomēr nav pamata domāt, ka šādi paņēmieni var ietekmēt kāju formu. Mazajam, protams, jābūt fiziski aktīvam un kājās adekvātai muskuļu aktivitātei, lai izliekums varētu mainīties dabai paredzētajā veidā. Jānodrošina fiziskas aktivitātes, bet nav nepieciešama specifiska vingrošana vai masāža. Bērnam jābrauc ar riteni, jāspēlējas laukumā, jāskrien lejā un augšā pa kalnu, jātupjas, jāceļas, jālec, jāspēlē bumba. Jābūt aktīvam!” pārliecināta ir fizioterapeite.

CITI ŠOBRĪD LASA

Var vest arī uz fizisko aktivitāti veicinošām nodarbībām, lai nodrošinātu kāju muskulatūras attīstību. Vecākiem jāraugās, lai bērns veselīgi ēstu un viņa svars būtu normas robežās. Par fiziskajām aktivitātēm un adekvātu ķermeņa svaru noteikti jādomā laikus – jau kopš brīža, kad mazulis sāk staigāt, jo vēlāk līkās kājas, visticamāk, labot nebūs iespējams.

Nedrīkst pāragri staigāt

“Lai sekotu līdzi pārmaiņām, ik pēc diviem vai trim mēnešiem bērna kājas der nofotografēt. Protams, ja mazajam ir divi gadi, X kājas var pakāpeniski kļūt izteiktākas, bet tas ir normāli. Savukārt, ja piecu gadu vecumā X forma ir paliekoša vai kļūst izteiktāka, tomēr derētu apmeklēt ortopēdu, lai izvērtētu, kas varētu būt vainojams,” iesaka fizioterapeite.

Bērnam iespējams muskuļu disbalanss – saīsināti vai novājināti muskuļi, kas ietekmē kāju novietojumu un formu. Tādā gadījumā noteikti ieteicama fizioterapija, specifiski vingrojumi un stiepšanās, lai disbalansu koriģētu. Tomēr sākumā vienmēr jāvēršas pie ortopēda, kurš spēj noteikt pa-tieso cēloni.

Pēdas un kāju formu var ietekmēt mazuļa pāragra staidzināšana. Ja viņš pats piecēlies kājās un sācis staigāt, visticamāk, tam ir gatavs. Turpretī, ja vecāki bērnu stutē kājās, kaut gan viņš pats neizrāda vēlmi celties augšā, tas nozīmē, ka muskulatūra vēl nav nostiprinājusies. Ja kauliem uzlikta pārāk liela slodze bez muskuļu aktivitātes, var tikt stimulēta kāju deformācija.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.