Foto – Shutterstock

Tūlīt vai pēc laika? 0


Vai implantus labāk ievietot tūlīt pēc zoba zaudēšanas vai kādu laiku nogaidot, ārstu domas dalās. Parasti to dara ne agrāk kā 3 – 4 mēnešus pēc zoba izraušanas. Z. Tereščuka iesaka implantu mutē ievietot 4 – 12 mēnešu laikā pēc zoba zaudēšanas. Pēc viņas teiktā, veikti pētījumi, kas apliecina, ka izrautā zoba vietā uzreiz ielikts implants kaulā ieaug sliktāk. Pastāv arī lielāks infekcijas risks.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Lasīt citas ziņas

Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Zobu protezēšanas klīnikas ārsts, zobu protēzists Pauls Vītols turpretī iesaka zaudēto zobu ar implantu aizvietot pēc iespējas drīzāk. Jaunāko tehnoloģiju iespējas to ļauj darīt uzreiz. Implants ieaugs 2– 8 mēnešos. Pēc tam var veikt protezēšanu, uzliekot uz tā kroni vai tiltu.

“Ja zobs izrauts pirms vairākiem mēnešiem vai pat gadiem, kaulaudi ir uzsūkušies un smaganas sarukušas. Rodas defekts, kuru pēc tam, ievietojot tikai implantu, ne vienmēr var novērst. Šādos gadījumos nākas sagatavot gan mīk­stos audus, gan kaulaudus,” skaidro dakteris.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tūlītējas implantācijas gadījumā pacients uzreiz pēc zoba izraušanas aiziet no klīnikas ar zobu mutē. Tā gan ir tikai pagaidu restaurācija, taču tad kaula zudums būs krietni mazāks. Uzliekot pagaidu zobu un tūlītēji noslogojot implantu, mīkstie audi tiek noturēti tādā pašā pozīcijā vai ar minimālām izmaiņām, kā tas bija īsta zoba gadījumā. Tad nebūs vajadzīgas papildu ķirurģiskas manipulācijas.

Kā stāsta dakteris P. Vītols, smaganu saslimšanu gadījumā var nākties izraut vairākus zobus vai pat visu rindu. Šādos gadījumos kaula daudzums jau ir samazinājies. Tad pacientam pēc zobu izraušanas parasti pagatavo izņemamu platīti, zem kuras dzīstot kauls sarūk vēl vairāk un mīkstie audi saplacinās. Tas vēlāk var sarežģīt implantu ievietošanu. Šādos gadījumos pēc tūlītējas implantu ielikšanas var izmantot mutes dobumam paredzētu speciālu lodēšanas iekārtu, ar kuru tos sabloķē kopā un tūlīt uzliek kroņus vai tiltu, izmantojot kaulu, pirms tas nav uzsūcies. Šāda neizņemama konstrukcija pacientam būs daudz ērtāka.

Ja ir vēlēšanās aizvietot zaudēto zobu, P. Vītols iesaka vispirms doties pie protēzista. Lai veiktu tūlītēju implantāciju un protezēšanu pēc zoba izraušanas, cieši jāsadarbojas zobu protēzistam, mutes, sejas un žokļu ķirurgam un zobu tehniķim.

Ārsts norāda, ka tūlītēja implantācija nav piemērota visiem pacientiem. To nedrīkst veikt, ja ir slikta mutes dobuma higiēna, cilvēks nav vesels vai lieto medikamentus, kuru dēļ nav pieļaujama implantācija, piemēram, ja, zobu izraujot, ir izteikts iekaisums un nav kaulaudu, kur ievietot implantu.

Pēc tūlītējas implanta ievietošanas 1 – 2 mēnešus drīkst ēst tikai mīkstu ēdienu. Tikai, kad implanti ieauguši un pagatavotas pastāvīgas konstrukcijas, uzturs šajā ziņā nav jāierobežo.

Ilgam implanta mūžam

“Lai implants stabili turētos, tam jāstāv taisni. Ja bijis nepieciešams transplantēt kaulu, taču, taupot naudu, tas nav darīts un implants ievietots slīpi, kronītis no tā var nokrist,” norāda Z. Tereščuka.

Mēdz gadīties, ka implants nolūst vai salūst skrūve, ar kuru pieskrūvēts kronis, jo, uz tā stiprāk uzkožot, nerodas sāpes kā dabiskam zobam.

Reklāma
Reklāma

Zobu griezējiem ieteicams lietot nakts kapi, jo pastāv risks protēzi salauzt, it īpaši skrūvi, ar kuru pie tās piestiprināts kronis, kā arī pašu kronīti.

Ja protēze sākusi kustēties, pēc iespējas drīzāk jādodas pie ārsta. Ilgstoši staigājot ar nestabilu implantu, var nākties to zaudēt.

“Ja mutē ievietots implants ar kroņiem vai tiltiem uz tiem, perfekti jāievēro mutes higiēna,” uzsver P. Vītols. “Zobu protēzists parāda, kā pareizi tīrīt šos zobus. Pacients tiek regulāri aicināts uz kontroles vizītēm, parasti ik pēc pusgada, un rentgena izmeklējumu. Jāapmeklē zobu higiēnists, kā arī nepieciešamības gadījumā jākonsultējas ar periodontologu.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.