Foto autors nezināms.

1868. gada 24. novembrī. Dzimis “regtaimu karalis” 0

Pirms 150 gadiem Teksasas štatā, ASV dzelzceļa strādnieka un apkopējas ģimenē piedzima “regtaimu karalis” Skots Džoplins.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Kokteilis
Vārdu maģija: ko par tevi atklāj burtu skaits tavā vārdā
Lasīt citas ziņas

Afroamerikāņu cilmes pianists un komponists dzīves laikā radīja 44 regtaima skaņdarbus, vienu regtaima baletu un divas operas. Plašs latviešu klausītāju loks šo žanru, tajā skaitā Džoplina klasiskos, ietekmīgākos un slavenākos skaņdarbus “Maple Leaf Rag” (“Kļavu lapas regtaims”) un “The Entertainer” (“Izklaidētājs”), iepazina 90. gados, pateicoties Raimonda Paula un džeza pianista Harija Baša klavieru duetam programmā “Ragtime”.

Vārdnīcas skaidro, ka regtaima galvenā iezīme ir sinkopēts vai “robainais” stils. Pats žanrs radies ASV dienvidu štatos kā deju mūzika afroamerikāņu apdzīvotajos rajonos. Īpašu popularitāti ASV tas ieguva 19. gadsimta beigās, bet Džoplina 1899. gadā tapušo “Maple Leaf Rag” mūzikas vēsturnieki uzskata par regtaima etalonu, ko izmantojuši daudzi šī virziena komponisti pēc Džoplina.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pastāv arī uzskats, tiesa, ne visi pētnieki tam piekrīt, ka minētais skaņdarbs bijis pirmais instrumentālais “grāvējs” ASV populārās mūzikas vēsturē.

Vēlāk regtaimu malā nostūma citi mūzikas paveidi, piemēram, džezs, taču pastiprināta interese par to ASV un pasaulē atdzima 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā. Tad arī atcerējās par pusaizmirsto Skotu Džoplinu, kurš plašu atzinību dzīves laikā tā arī nepieredzēja.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.