Kerolaina Nouksa
Kerolaina Nouksa
Publicitātes foto

5000 latviešu pieteikušies palikt. Ekskluzīva intervija ar britu imigrācijas ministri 0

Apvienotās Karalistes (AK) izstāšanās no ES pagaidām miglā tīta, taču vismaz droši zināms, ka no 30. marta sāksies oficiālā pieteikšanās jaunajam ES pilsoņu rezidenta statusam, angliski “Settled” vai “Presettled Status”.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Lasīt citas ziņas

Jāsteidzas gan nav, jo sava imigrācijas statusa sakārtošanai pat bezlīguma breksita gadījumā palikuši teju divi gadi, taču Latvijas ārlietu ministrs, kurš nupat pabija vizītē AK, aicina īpaši nekavēties.

Tie tautieši, kuri jau pieteikušies, atzīst, ka statusa iegūšana bijusi ātra un pat visai izklaidējoša, pārējiem joprojām ir daudz jautājumu par jauno statusu, tādēļ “LA” uz interviju aicināja britu Iekšlietu ministrijas imigrācijas ministri Kerolainu Nouksu, kura atbild par jaunā statusa ieviešanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

46 gadus vecā politiķe ir premjerministres Terēzas Mejas vadītās konservatīvās partijas biedre un parlamenta deputāte kopš 2010. gada, imigrācijas ministre kopš pagājušā gada janvāra.

Vai jaunais rezidenta statuss būs spēkā arī tad, ja, piemēram, breksits tiek atcelts?

K. Nouksa: Valdība pieņem, ka izstāšanās līgums būs, tādēļ mans uzdevums ir parūpēties, lai pieteikšanās strādātu, un tai jābūt pilnībā atvērtai no 30. marta. Ja izstāšanās līgums ir, tad termiņš ES pilsoņu reģistrācijai ir 2021. gada jūnijs, bet bezvienošanās gadījumā tas ir 2020. gada decembris. Mēs šobrīd fokusējamies uz datumiem, kas mums zināmi, un nespekulējam par pagarinājumu, jo, ja pagarinājums būs, tad tāpat nezinām, cik ilgs tas būs.

Daudzi domā, ka nav jēgas reģistrēties, jo varbūt AK nemaz neizstāsies no ES.

Referendums notika 2016. gadā, AK nobalsoja par izstāšanos, un esmu pārliecināta, ka mēs izstāsimies. Tādēļ esam sagatavojušies brīdim, kad AK atstās ES, un negribētu patiešām spekulēt par to, kad vai kā tas notiks, taču varu droši apgalvot, ka valdība strādā ļoti smagi, lai britu parlaments par izstāšanās līgumu varētu nobalsot.

No 30. marta pieteikšanās jaunajam statusam sāks pilnībā darboties, tā būs par brīvu. Ir ļoti svarīgi, lai Latvijas valstspiederīgie, kas ir AK rezidenti, pieteiktos, tas neko nemaksās un aizņems aptuveni 10 minūtes.

Reklāma
Reklāma

Taču šobrīd piesakoties joprojām prasāt samaksāt 65 mārciņas?

Jā, taču nauda noteikti tiks atmaksāta! Premjerministre pirms aptuveni sešām nedēļām paziņoja, ka maksa atcelta, taču likumdošanas sakārtošana aizņem zināmu laiku. Jāizņem maksājums no mobilās lietotnes, jāsakārto naudas atmaksāšana tiem, kuri iepriekš samaksājuši. Atmaksa notiks automātiski uz to pašu maksājumu karti, no kuras maksājums ticis veikts. Mēs visu sakārtosim līdz brīdim, kad pieteikšanās sāks darboties pilnībā – tas ir, no 30. marta.

Lielākā daļa jauno statusu ir saņēmusi dienas laikā, taču dažiem prasīti pierādījumi par to, ka atradušies valstī pēdējos sešus mēnešus.

79% nav prasīti nekādi pierādījumi. Tiem, kuriem tomēr pierādījumus vajag, tos var augšuplādēt tiešsaistē, un der ļoti plašs dokumentu klāsts – gan komunālo pakalpojumu rēķini, gan īres līgumi, var būt dažādi pakalpojumi. Var būt vēstule no ārsta, skolas vai koledžas, kur mācās paši vai bērni. Pieteikums tiek izskatīts ātri un pārsvarā statuss tiek piešķirts.

Gribu atgādināt, ka latvieši ir laipni aicināti palikt AK, esam īpaši strādājuši, lai šī sistēma būtu vienkārša un saprotama, lai cilvēkiem šis statuss tiktu piešķirts, nevis noraidīts. Ir paredzēts finansējums deviņu miljonu mārciņu apmērā dažādām organizācijām, lai palīdzētu mazāk aizsargāto cilvēku kategorijām, kuri paši nevar pieteikties. Man ir ļoti būtiski, lai ziņa, kas sasniedz ES pilsoņus, ir – lūdzu, palieciet, piesakieties šim statusam, esam centušies to padarīt tik vienkāršu, cik nu vien iespējams.

Vai zināms, cik pieteikumu ir apstiprināti, cik noraidīti?

Pieteikušies ir vairāk nekā 150 000 eiropiešu. Tieši latviešu ir ap 5000. 71% ir saņēmuši “Settled” statusu, pārējiem ir “Presettled”. Precīzi skaitļi tiks paziņoti brīdī, kad beigsies testēšanas fāze. Pagaidām vēl neviens nav ticis noraidīts, tas ir ļoti būtiski, tas nozīmē, ka shēma strādā labi.

Kādos gadījumos pieteikums varētu tikt noraidīts?

Piesakoties jāpierāda identitāte un AK nodzīvotais laiks, ko palīdzam izdarīt, automātiski pārbaudot mūsu rīcībā esošos datus, jums arī jāapliecina, ka neesat izdarījis nopietnus kriminālpārkāpumus. Nenozīmīga ātruma pārsniegšana mūs neinteresē, taču gribam zināt par kriminālpārkāpumiem.

Ja piesakās cilvēks ar nopietnu kriminālu pagātni, tad viņš varētu tikt noraidīts, jā. Tāpat gribam būt droši, ka pieteicēji norāda savu īsto identitāti, tādēļ nepieciešama identitātes dokumenta čipa skenēšana. Kad shēma sāks darboties pilnībā, būs iespējams noskenēt ID kartes gadījumā, ja cilvēkiem nav biometriskās pases.

Bet kā ar ceļošanu? Nebūs taču ne zīmoga pasē, ne atsevišķa dokumenta.

Latvieši varēs brīvi ceļot šurpu turpu, izmantojot ID karti vai pasi vismaz līdz 2020. gada decembrim. Tiem, kuri būs ieguvuši Settled vai “Presettled” statusu, tiks piešķirts īpašs “online” statuss, ko elektroniski noglabās Iekšlietu ministrijas sistēmās. Tas apliecinās cilvēka tiesības uzturēties AK. Gan Latvijas, gan pārējo 27 ES valstu pilsoņi varēs turpināt lidostās izmantot “e-gate” (automātiskā identitātes pārbaude. – Aut.) tieši tāpat, kā viņi dara to tagad.

UZZIŅA

Jaunais statuss Apvienotajā Karalistē

Šobrīd turpinās otrā jaunā statusa pieteikšanās testēšanas fāze, piesakoties var iegūt pavisam reālu rezidenta statusu.

Ar “Android” telefona palīdzību jānoskenē pases čips un jānofotografē pats iesniedzējs, jāievada personas dati un cita informācija, pēc tam vidēji vienas darbdienas laikā tiek saņemta atbilde par statusa piešķiršanu.

Šāds jauns statuss ir nepieciešams visiem eiropiešiem, tiesa, ir daži izņēmumi, piemēram, Īrijas pilsoņi un tie, kuriem ir piešķirts “Indefinite Leave to Remain”, taču visiem pārējiem pieteikties vajadzēs.

Tiem, kuri valstī uzturas vairāk par pieciem gadiem, pienākas “Settled” statuss, bet tiem, kuriem mazāk vai tikko ieradušies, – “Presettled”.

Bezvienošanās gadījumā brīvā kustība beigsies ar izstāšanās brīdi (šķiet, tas tomēr nebūs 29. marts!), bet, ja būs vienošanās, tad brīvā kustība turpināsies līdz pat pārejas perioda beigām (pagaidām – 2020. gada decembra beigas).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.