Sauļošanās 0

Ādas fotonovecošana ir ļoti būtisks faktors, kas nelabvēlīgi ietekmē izskatu un paātrina novecošanu. Ultravioleto staru iedarbības dēļ ādā mazinās kolagēns – dabiska olbaltumviela, kas nodrošina elastību un tonusu, mazina novecošanas pazīmes, uztur mitrumu. Kosmetoloģe Ilze Actiņa akcentē – nav tāda cilvēka, kurš daudz sauļotos un kuram ādas kvalitāte būtu ideāla! Protams, bojājumi nerodas acumirklī, tie krājas un krājas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

“Tas nenozīmē, ka saulē vispār nedrīkst iet, bet mums piemīt liels grēks – mēs saulē guļam. Ja pastaigājas, spēlē bumbu, nūjo, skrien, iepriekš uzklājot saules aizsargkrēmu, tā ir pavisam cita lieta. Ādai vissliktākā ir stundām ilga cepināšanās, pārkarsējot ķermeni līdz pakāpei, kad vairs nevar izturēt. Organismam tas ir milzīgs stress! Pēc tam jāpatērē daudz enerģijas, lai āda atjaunotos.”

Daudzi iebildīs, ka saulīte mums vajadzīga, lai organismā veidotos D vitamīns. Tomēr šim nolūkam nav nepieciešama ilgstoša grilēšanās saules staros! Arī vitamīna rezerves sauļojoties izveidot nav iespējams – tas gluži vienkārši neuzkrājas.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Vitamīnu D pietiekami nesaņem varbūt tikai tas, kurš pastāvīgi uzturas pagrabā, bet visi pārējie, kas šad un tad iziet laukā, jebkurā gadalaikā vajadzīgo vitamīna devu sev nodrošina. Protams, runa nav par pastaigu Valdemāra ielā Rīgas centrā, bet gan svaigā gaisā,” iesaka kosmetoloģe.

Lai pārbaudītu, vai saule nav nodarījusi lielu kaitējumu, var veikt ādas pārbaudi – siaskopiju. Īpaša ierīce novērtē ādas mitruma pakāpi, jaunveidojumus, krunkas un citus faktorus, nosakot tās bioloģisko vecumu. “Klasisks piemērs – uz šo pārbaudi atnāk māte kopā ar meitu. Mammai 53 gadi, rudmate. Tātad viņai sauļoties nav jēgas, jo viņa neiedeg, un viņa to nekad nav speciāli darījusi ne tāpat vien pludmalē, ne solārijā. Meitai 24 gadi, nav rudmate, bet Latvijas pelēkā, sauļojas gan vasarā pie jūras, gan ziemā solārijā divreiz nedēļā. Siaskopija uzrāda ādas bioloģisko vecumu konkrētajā dienā. Mātei šis vecums ir 38 gadi – āda ir ļoti labā stāvoklī. Meitai ādas bioloģiskais vecums ir aptuveni tāds pats kā mātei, jo tā ir novecojusi saules iedarbības dēļ.”

Ko iesākt

Mēdz teikt: pats sevi sargāsi – Dievs tevi sargās! Jānovērtē savas iespējas un iespējamais risks. Jālieto saules aizsargkrēmi, jāvairās no ilgas uzturēšanās saulē un pašā dienvidū, jācenšas nepārkarst un neapdegt. Ja tā noticis, āda jāmitrina un jālolo, nevis jāturpina cepināties pludmalē!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.