Foto – Shutterstock

4. „Tev iešpricēs un izurbs.” 0


Vecāki zina, kādi ir zobārsta instrumenti, ko ar tiem dara un kādas ir sajūtas. Savukārt bērni, to dzirdot, visbiežāk iztēlojas milzīgu, sāpīgu „šprici” un urbjmašīnu, kas atgādina tēva darbarīku, ar ko taisa caurumus sienā, un sabīstas. Vislabāk pirmsskolas vecuma bērnam ir parādīt un viņam saprotamā valodā izstāstīt, kas notiks zobārsta kabinetā. Bērnam līdz 5, 6 gadu vecumam nereti ir daudz vieglāk sagatavoties zoba labošanai, ja „špricīti” vai „odiņu” sauc par „miega zālītēm”, kuras uzpilinās zobam, lai tas aizmieg, savukārt urbuļus un mašīnu – par „zobu dušu” un „birstītēm”, ar kurām nevis „urbs”, bet „izmazgās zobgraužus” no zoba.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

5. „Tev iešpricēs, un tu neko nejutīsi.”
Vecāki, sakot – tu neko nejutīsi, ar to domā – tev nesāpēs, savukārt bērns to saprot tieši, ka viņš tiešām neko nejutīs. Tomēr bērns jūt tirpumu lūpā, troksni, kas nāk no putekļu sūcēja, un vibrāciju no mašīnas. Tāpēc bērns var satraukties un nobīties, jo nav gatavojies šādai pieredzei. Ir svarīgi pirms ārstēšanas pārrunāt ar zobārstu, kā tieši notiks ārstēšana un kā to labāk paskaidrot bērnam.

6. „Kad es augu, man ar kājminamo urbi…”
Vecāki un vecvecāki domā, ka bērni novērtēs atšķirību, kāda bija starp tehnoloģijām agrākajos laikos un mūsdienās. Savukārt bērni neuztver atšķirību starp pagātni un tagadni un saprot tikai to, ka zobu ārstēšana ir kaut kas briesmīgs. Labāk būtu, ja vecāki izlaistu šī stāsta pirmo daļu un uzsvērtu otro, to labo, kas ir kabinetā, – atsaucīgi ārsti un māsiņas, modernas un skaistas mašīnas, gaiši kabineti, rotaļu stūrīši.

CITI ŠOBRĪD LASA
7. „Tev nekas nesāpēs.”
Šādi vecāki mēģina iedrošināt bērnu doties pie zobārsta. Tomēr vecākiem ir jābūt reāliem. Tāpat kā pie LOR, gastroenterologa, ginekologa vai, galu galā, vakcinējoties, ne visas procedūras medicīnā ir patīkamas vai pilnīgi nesāpīgas. Tāpat arī bērnu jutīguma un sāpju sliekšņi ir dažādi. Bērns līdz 4, 5 gadu vecumam neatšķir sāpes no spiediena sajūtas, tāpēc pat zobārsta pieskārienu pie zoba var uztvert kā sāpes. Ir svarīgi bērnu sagatavot tam, ka dažreiz var būt nepatīkamas sajūtas un var arī nedaudz iesāpēties (bet arī ceļgals sāp, kad to sasit un pēc tam apkopj), tomēr kopumā ārstēšana būs izturama.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.