Foto – Shutterstock

Izpausmes uz ādas 0

Saules alerģijas gadījumā ultravioleto staru ietekmē ādā pastiprināti izdalās īpašas bioloģiskās vielas, kas izraisa asinsvadu paplašināšanos un nātreni. Pietiek pat līdz 30 minūtēm uzturēties saulē, kad atklātajās un ar plānu apģērbu segtajās ķermeņa vietās parādās alerģijas pazīmes: apsārtums, tūska, nātrenei līdzīgi piepacelti dažāda lieluma izsitumi un nieze. Tās var rasties arī nākamajā dienā un pāriet dažu stundu vai dienu laikā.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

! Par alerģisku reakciju liecina paaugstināti iekaisuma rādītāji – IgE antivielas – asinsanalīzēs.

Visbiežāk saules alerģijas izpausmes skar seju, dekoltē un roku virspusi. Ja alerģija izpaužas kā ekzēma, vispirms parādās ādas apsārtums un sīkas kreveles. Āda var plaisāt. Šajā gadījumā sārtie laukumi niez, un nereti pievienojas infekcija. Šīs izpausmes raksturīgas plaukstu virspusē.

Vai tiešām vainīga saule?

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja saules alerģija parādījusies pēkšņi, jāizvērtē, vai šādu reakciju neveicina medikamenti, piemēram, pretsēnīšu un asinsspiedienu pazeminoši līdzekļi, antibiotikas un citi, par ko atrodamas norādes lietošanas pamācībā.

! Ja nātreni izraisījusi tieši saule, nevis tās starojuma mijiedarbība ar zālēm, pāris dienu laikā tā pāries pati no sevis.

Dažkārt alerģijas izpausmi var pastiprināt ikdienā lietotais krēms vai saules aizsarglīdzeklis. Ja radušās aizdomas par to, ieteicams izpētīt kosmētikas sastāvu un nomainīt to pret citu. Diemžēl īsto cēloni medicīniski bieži vien atklāt ir grūti vai pat neiespējami.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.