Foto – Shutterstock

Jāpalīdz gan saimniekam, gan dzīvniekam 0


Dažreiz pārspīlēta dzīvnieku mīlestība vai dzīvnieku krāšana iet roku rokā ar psihiskām saslimšanām, piemēram, demenci, dažādu priekšmetu, pat atkritumu vākšanu. Gandrīz vai katrā Rīgas mikrorajonā var atrast kādu dzīvokli, kas aizbarikādēts ar dažādām mantām un avīžu ķīpām, tajā mītošie kaķi un suņi savas lielās un mazās vajadzības kārto tieši uz grīdas, ko klāj pārtikas atliekas un visāda draza.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

“Šādos apstākļos dzīvnieki nekontrolēti vairojas un, trūkstot iespējai izkustēties, aprūpei un ēdienam, sāk slimot, nereti radot veselības problēmas ne tikai pašam saimniekam, bet arī apkārtējiem cilvēkiem. Piemēram, kaķa urīns gan smird, gan var izraisīt alerģiskas reakcijas tāpat kā dzīvnieka apmatojums,” brīdina psihoterapeite, aicinot līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem un neklusēt par šādām situācijām.

“Cilvēki diemžēl neapzinās, ka viņiem, tāpat kā četrkājainajiem mīluļiem, vajadzīga palīdzība. Saimnieki uzskata, ka viss kārtībā, jo paši nespēj adekvāti novērtēt situāciju, saprast to, ka vairs netiek galā, jo dzīvnieku ir par daudz un tie cieš.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Mairita Riekstiņa stāsta, ka īpašniekiem, kuru dzīvnieku skaits nepārprotami pārsniedz labturības prasībās noteikto, vispirms tiek dots laiks dzīvnieku skaita samazināšanai, proti, citu saimnieku meklēšanai. Ja saimnieks nevar parūpēties ne par sevi, ne saviem mīluļiem, tiek lemts par dzīvnieku atņemšanu un nogādāšanu dzīvnieku patversmē.

Uzziņa

Cik kaķu vai suņu ir atļauts Likumā nav noteikti mājas mīluļu skaita ierobežojumi, taču ir vairākas limitējošas normas, piemēram, katram pieaugušam kaķim ne tikai jānodrošina vienmēr brīvi pieejams svaigs ūdens, pilnvērtīga barība, kaķa tualete, kontaktēšanās ar cilvēku vismaz reizi divās dienās, bet arī dzīves telpa, kas nav mazāka par pieciem kvadrātmetriem.

Dzīvnieku veselība ir cieši saistīta ar to īpašnieku veselību, tāpēc veterinārārsti iesaka dzīvniekus regulāri vakcinēt un attārpot.

Ja pilsētas vai ciema teritorijā vienā adresē tur piecus un vairāk vienas sugas siltasiņu mājas (istabas) dzīvniekus, kas vecāki par sešiem mēnešiem, īpašniekam par to septiņu darbdienu laikā rakstiski jāinformē Pārtikas un veterinārais dienests.

Īpašnieks nedrīkst izmitināt mājdzīvniekus uz mājas balkona vai lodžijas, turēt antisanitāros apstākļos, radīt tiem sāpes un ciešanas.

Par dzīvnieku labturības pārkāpumiem var ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, zvanot pa uzticības tālruni 67027402.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.