Sveiki kafijai un mellenēm 8


Vai dienā nepieciešamo ūdens daudzumu drīkst aizvietot, piemēram, ar tēju, sulu vai kafiju? Ne vienam vien labāk garšo nevis tīrs ūdens, bet gan pudelēs pildītais ar garšu, kam pievienots laims, zemenes, mellenes vai citas piedevas.

Reklāma
Reklāma
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Uztura speciāliste uzskata, ka tēja varētu būt alternatīva ūdenim, tomēr tai jābūt bez pievienotām saldvielām.

Sula uzskatāma gandrīz par ēdienu, jo satur gana daudz enerģijas. Izņēmums varētu būt slimošanas laiks, kad ēst negribas, bet vajadzētu – tad sula var palīdzēt vieglā veidā uzņemt nepieciešamās uzturvielas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kafija satur kofeīnu, kas iespaido šķidruma daudzumu šūnās, – pēc kafijas dzeršanas organismam nepieciešams šķidrums, lai no kofeīna atbrīvotos. Visu dienu malkojot tikai kafiju cerībā, ka gana padzeramies, varam nodarīt sev pāri. Kofeīna daudzums šūnās palielinās, un kādā brīdī ķermenis ar to vairs netiek galā, šūnu normālā darbība ir traucēta.

Pudelē pildītais ūdens, kam pievienotas tā dēvētās augļu vai ogu piedevas, var šķist gardāks, to it kā var vairāk iedzert. Tomēr jāzina – tam pievieno arī cukuru vai citu saldvielu, līdz ar to tiek uzņemta papildu enerģija. Tādējādi ar šo dzērienu varam saņemt pat 200 un vairāk kilokaloriju. Ieteicams padomāt, vai tiešām gribam ar ūdeni uzņemt arī ēdienu. Tad jau labāk dzert parastu ūdeni, kam pievieno kādu zemeni, citrona vai apelsīna šķēli. Dzēriens izskatīsies priecīgāks, būs ieguvis garšu, bet lieku enerģiju neuzņemsim.

Nereti sievietēm tipiskās galvassāpes var samazināt nevis ar kārtējo pretsāpju tableti, bet gan ar glāzi ūdens.

Vasaras prieks – saules tēja

Visai bieži iesaka ūdenī paturēt sudraba monētu, šungīta vai krama gabaliņu, lai dzeramais tiktu attīrīts, bagātināts un palīdzētu atveseļot organismu.

Vasarā ir vēl kāds paņēmiens. Itin vienkārši pagatavojams dzēriens, kas bagātināts ar saules un augu enerģiju. Dārzā un pļavā (bet ne ceļa vai šosejas malā!) saplūc dažādus augus. Der kumelītes, piparmētras, liepziedi, mārsils, āboliņš, kliņģerītes, vīgriezes, raspodiņi, pelašķi, upeņu jaunās lapas – viss, ko pazīstam kā tējzālītes, ārstniecības vai citus derīgus augus. Var izmantot arī dažādas ogas. Vākumu saber stikla karafē vai lielā burkā, uzlej skaidru avota ūdeni un vaļēju noliek saulē. Var uzklāt marlīti, lai neiekrīt kāds kukainis. Jau pēc pāris stundām saules tēja ir gatava.

Saules siltuma iespaidā augi atdod ūdenim savu enerģiju. Šādā dzērienā ir daudz vērtīgu vielu un spēka. Tas smaržo pēc vasaras!

36,6°C konsultanteINESE SIKSNA, uztura speciāliste

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.