Mācīties dzert citādi 8


“Ūdens mūsu organismā nonāk, ne tikai to dzerot. Arī dažādi pārtikas produkti, piemēram, dārzeņi, augļi un ogas, satur gana daudz šķidruma. Ja vasarā tos pastiprināti ēdam, var rasties sajūta, ka padzerties pat īsti negribas. Piemēram, svaigēdāji pārsvarā pārtiek no augu valsts produktiem un ar tiem lielākoties nodrošina visu dienā nepieciešamo šķidruma daudzumu,” zina stāstīt Inese Siksna.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Vai sausuma sajūta mutē vienmēr liecina par slāpēm? Tā ir. Tomēr, ja cilvēks uzskatīs, ka viņam nemaz negribas dzert, tad arī nejutīs slāpes. Taču bez ūdens nedrīkst! Kā rīkoties? Jāmācās dzert. Noteikti jāsāk ar mazumiņu, pakāpeniski palielinot daudzumu. Tā rīkojas līdz brīdim, kad atkal jūt slāpes, organisms pats prasa padzerties. Šādam mācību kursam vidēji nepieciešamas aptuveni divas nedēļas.

Citreiz slāpes mēdz sajaukt ar izsalkumu – šķiet, gribas uzēst, nevis padzerties. Turklāt bieži vien kārojas kādu konkrētu produktu, kaut gan patiesībā organisms paģērē ūdeni. Tomēr ūdens var būt arī par daudz. Tā mēdz gadīties karstā laikā. Cenšamies cītīgi lietot daudz šķidruma, jo tas visur tiek uzsvērts. Taču organisms pēkšņi sāk it kā protestēt, kļūst pat mazliet nelabi. Ja pamanām šādu organisma protestu, straujā dzeršana jāpārtrauc! Šis signāls liecina – bijis pārāk daudz ūdens neilgā laikā. Turklāt, lietojot parastu dzeramo ūdeni, izskalojam no organisma nātriju, kas nepieciešams normālai šūnu videi. Karstā laikā ieteicams dzert minerālūdeni, jo tajā ir gan nātrijs, gan kālijs, gan citas minerālvielas, kas palīdz regulēt sāļu līdzsvaru organismā. Tomēr pudeļūdens ar paaugstinātu mineralizācijas pakāpi noteikti nav domāts ikdienai. Tas vairāk der situācijai, kad organismam nepieciešams pastiprināts sāļu daudzums, jo tas ir zaudēts. Stipri sālītie minerālūdeņi dzerami īpašos gadījumos, piemēram, ja piemeklējusi caureja vai vemšana un vajag ātri un vienkārši atjaunot sāļu līdzsvaru organismā. Arī karstajā laikā ik pa brīdim varētu iedzert šādu ūdeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

!! Stipri sālītos ūdeņus nebūtu ieteicams dot bērniem, jo mazajam organismam ir citas prasības un citāds ieteicamo minerālvielu daudzums nekā pieaugušajam.

Pusdienās – burbuļi?

“Bieži vaicā, vai ir labi dzert ēšanas laikā. Ja ar gremošanas sistēmu viss kārtībā, drīkst padzerties arī ēdienreizē. Parasti gan to nerekomendē vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tiek atšķaidītas gremošanas sulas, kas nodrošina labu gremošanas procesu. Otrkārt, šādi iespējams apēst vairāk pārtikas, ko nemaz neesam vēlējušies. Ja rūp svara samazināšana, tas ir visai nozīmīgs arguments,” uzsver uztura speciāliste.

Ne viens vien uzskata, ka labāk izvēlēties negāzētu ūdeni, tas palīdzēšot notievēt. Vai tā ir? Gāzētā ūdens sīkie burbulīši patiešām stimulē gremošanas traktu, līdz ar to, dzerot šādu šķidrumu, varētu gribēties vairāk ēst. Gāzētais ūdens noder, ja, piemēram, no rīta grūti pamodināt savu organismu un negribas brokastis. Glāze minerālūdens neilgā laikā var šo problēmu atrisināt.

!! Ja ir kuņģa čūla vai cita ar gremošanas sistēmu saistīta problēma, noteikti vajadzētu pajautāt ārstam, vai drīkst dzert gāzētu ūdeni. Katra situācija ir individuāla, vieniem vajadzētu šādi stimulēt gremošanu, bet citiem tas pat nebūtu ieteicams.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.