Arbūzi un melones uz palodzes ziemā? Jā, tas ir vienkārši! Lūk, pārbaudīti ieteikumi 0

Ja kādam joprojām šķiet, ka Latvijā melones un arbūzus audzēt nav iespējams, viņš maldās. Vēl vairāk – tos var izaudzēt arī ziemā. Pat uz palodzes…

Uz veikalu pēc sēklām!


Vispirms jāsagādā sēklas. Es tās meklēju dārzkopības veikalu nodaļās. Savam eksperimentam izvēlējos sešas šķirnes: arbūzus ‘Sugar Baby’, ‘Bingo’, ‘Janosik’ un melones ‘Oliwin’, ‘Galilej F1’, ‘Bosman’. No arbūziem priekšroku dodu šķirnei ‘Sugar Baby’, laba ir arī ‘Bingo’ – pēc maniem novērojumiem, tās pilnībā atbilst ražotāju sniegtajiem raksturojumiem. No melonēm par vislabāko atzīstu šķirni ‘Bosman’ (auglis sasniedz 1,5 kg), bet katrs pats var izvēlēties, audzēt, vērot un vērtēt. Kad sēklas nopirktas, var sākt dēstu audzēšanu.

No dīgsta līdz dēstam 


Lai izaudzētu spēcīgus augus, vajadzīgi labas kvalitātes dēsti. Pirms sēšanas sēklas vienu stundu mērcēju kālija permanganāta 10% šķīdumā (ja sēklas kodinātas jau ražotājfirmā, tas nav nepieciešams). Pēc kodināšanas tās novietoju uz mitras salvetes, apsedzu ar polietilēna plēvi un noliku siltā, tumšā vietā. Meloņu sēklām pirmās dīgļsaknītes parādījās pēc divām trim dienām, arbūzu sēklām dažas dienas vēlāk. Sadīgušās sēklas saliku nelielos trauciņos kūdras substrātā un pārsedzu ar plēvi.

Pēc piecām dienām siltumā (+25…+28 °C temperatūrā) lielākā daļa dīgstu jau bija ārā no zemes. Tad tos pārvietoju saulainā, siltā telpā. Kad meloņu dēstiem bija izveidojušās trīs īstās lapas, nokniebu galotnītes. Šādā vecumā tie ir gatavi pārcelties uz īsto audzēšanas vietu.

Aug pat uz palodzes


Melones un arbūzus var izaudzēt visur – telpās, siltumnīcā, uz lauka… Protams, ir jānodrošina nepieciešamie audzēšanas ap­stākļi. Lai pārbaudītu šā apgalvojuma patiesīgumu, pērn, 18. septembrī, sāku eksperimentēt. Izaudzēju dēstus, iestādīju 16 litru tilpuma spaiņos ar kūdru un novietoju tos uz palodzes. Šim nolūkam atvēlēta gaiša telpa, kur saule iespīd no agra rīta līdz pulksten diviem pēcpusdienā.

Novembra tumšajās dienās vajadzīgs papildapgaismojums, bet saulainā laikā (sevišķi ziemā, kad sniegs atstaro gaismu caur logiem) tas nav nepieciešams. Līdz janvārim augi gan nedaudz izstīdz, toties mērķtiecīgi veido sakņu sistēmu. Janvāra otrajā pusē jau izteikti jūtama saules atgriešanās, bet pēc piecām nedēļām augi spēcīgi salapo, sāk ziedēt un pēc apputeksnēšanās ierieš augļus (botāniski pareizi būtu teikt – ogas).

Melone ‘Oliwin’ sāk ziedēt agri – decembra sākumā, bet, ja podos substrāta temperatūra ir +17 °C, melonēm neveidojas vīrišķie ziediņi, tātad nav iespējams apputeksnēt sievišķos. Pēc neilga laika tas tomēr izdevās.

Augus laistīju ar siltu krāna ūdeni, pievienojot komplekso augu mēslošanas līdzekli “Vito” norādītajā koncentrācijā.

No apputeksnēšanās līdz novākšanai melone aug tieši divus mēnešus. Gatavību var noteikt pēc krāsas maiņas, spēcīgā aromāta un nedaudz mīkstākiem sāniem. Arbūzi gatavojas pāris nedēļu ilgāk. Pēdējās divās nedēļās tie nav jālaista, lai izgarotu liekais ūdens un augļi būtu pēc iespējas saldāki.

Iekštelpās ienācās visu iestādīto šķirņu arbūzi un melones. Meloņu kopējais svars sasniedza 2,2 kg, bet arbūzu – pat 4,3 kilo­gramus. No melonēm pašas saldākās bija ‘Galilej F1’, bet no arbūziem – ‘Bingo’. Vidēji viena melone svēra puskilogramu, bet arbūzs – 800 gramu.

Siltumnīcā un laukā


Melones un arbūzi ir siltumprasīgi augi, tomēr tie spēj paciest mūsu klimata diennakts temperatūras svārstības. Labāk aug un attīstās vēja aizsargātās, saulainās vietās ar auglīgu augsni, kas nav pārsātināta ar minerālmēsliem.

Gan siltumnīcā, gan uz lauka melones un arbūzus stādīju 1. jūnijā. Nedēļu pirms tam zemi siltumnīcā un dārzā ielaboju ar zāles kompostu. Stādot katrā bedrītē zem melones vai arbūza iebēru nedaudz svaigi pļautas zāles.

Stādus aplaistīju ar siltu ūdeni, siltumnīcā tos piesēju vertikāli pie auklas. Vēlāk normēju ieriesušos augļaizmetņus: arbūzam atstāju vienu, melonei divus. Diemžēl ar melonēm siltumnīcā nekas dižs nesanāca, jo šovasar tur uzdarbojās kurmis, izcilādams stādus. Ieguvu dažas mazas melonītes un trīs apmēram kilogramu smagus arbūzus.

Uz lauka melones auga 11 m garā vagā. Visā tās garumā saspraudu lokveida arkas, veidojot tuneļveida pārsegumu, pārklātu ar poli­etilēna plēvi. Pa dienu plēvi atsedzu, bet uz nakti un pirms lietus uzsedzu. No lauka vagas novācu 5,6 kg arbūzu un 9,2 kg meloņu, viena arbūza vidējais svars bija 1 kg, melones – 700 gramu.

Visi arbūzi bija ļoti saldi un sulīgi, taču uz lauka augušajiem mīkstums iekrāsojās košāk nekā siltumnīcā briedušajiem. Melones neatpalika no arbūziem, bija aromātiskas un garšīgas, no 3,5 kilogramiem tika pagatavots meloņu un bumbieru ievārījums ar ingveru.

SVARĪGI


Nav ieteicams melones un arbūzus gadu no gada stādīt vienā un tajā pašā vietā. Tā kā ķirbjaugiem ir kopīgas slimības, par priekšaugiem neder arī ķirbji, gurķi un kabači.

Kā apputeksnēt?



Hibrīdajām šķirnēm (tām uz sēklu iepakojumiem pie nosaukuma ir burts F vai H) ļauj augt un ziedēt bez cilvēka iejaukšanās. Parastajām šķirnēm uz katra auga ir gan vīrišķie, gan sievišķie ziedi. Nelielās platībās, kur augu nav daudz, tos vēlams apputeksnēt pašu spēkiem. Tas paātrina arbūzu un meloņu ienākšanās laiku.

• Sievišķajam arbūza un melones ziedam zem ziedlapām ir redzama maza odziņa. Arbūziem tā ir spīdīga, melonēm bez spīduma. Vīrišķais zieds ir bez odziņas.

• Lai apputeksnētu, norauj vīrišķo ziediņu, aplauž tam ziedlapiņas un zieda viduci ar ziedputekšņiem akurāti pasmērē pa sievišķā zieda vidu. Šādu apputeksnēšanu veic vismaz vēl vienu reizi.

Saistītie raksti

• Uzmanīgi ieskatoties, redzams, ka uz sievišķā zieda drīksnas palikuši ziedputekšņi. Tagad ir svarīgi, lai trīs dienas ziediņš būtu sauss. Pēc trim dienām tas pilnībā aizveras, sāk augt augļkātiņš un arī mazā odziņa, kas divos mēnešos pārvēršas garšīgā, sulīgā arbūzā vai medussaldā melonē.

Raksta autors Jānis Haļzovs

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
1 diena
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Labākie garšu eksperti iesaka: 7 izcilas olu ēdienu receptes
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pirkt vai īrēt mājokli: 3 soļi pirms lēmuma izdarīšanas
4 dienas
LA
LA.LV
Praktiski
Labdarības akcijā sociālajos tīklos publicētie mājdzīvnieku attēli tiks pārvērsti 4000 eiro 1
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Rudens un dārzs: piemērots laiks, lai dārzā vēl iestādītu brīnišķīgos “šo un to”!
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ar ingveru pret vīrusiem: 5 izcilas karsto dzērienu receptes ar ogām, garšvielām un piparmētrām
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 svarīgas lietas, kas jāzina par jaunajiem ierobežojumiem: kā justies drošībā? 1
5 dienas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
30km/h apdzīvotās vietās glābs dzīvības? Ārvalstu pieredze – diametrāli pretēja 4
5 stundas
Ieva Ēvalde
Laukos
Eiropā aizliegti – pie mums delikatese. Latvija ir teju vienīgā valsts, kur galdā ceļ nēģus 25
17 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Smēķēšana dubulto risku smagi saslimt ar Covid–19 un nomirt…” Apinis par noklusēto patiesību 12
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vairums svētdien atklāto Covid-19 gadījumu reģistrēti vienuviet
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ceturtdien un piektdien Rīgā slēgs satiksmi Marijas un Čaka ielā
8 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Vai jūs baida saslimstības ar Covid-19 pieaugums? 3
10 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Olafs Zvejnieks: Kā ikvienu no mums ietekmēs post-covid kapitālisms
7 stundas
Inita Šteinberga
Dabā
Audzē nātres kā dārzeņus! Kā pētniece Sovilta dārzā ievieš revolūciju 1
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc veikala “Depo” apmeklējuma – uz slimnīcu. Apsardze zvērīgi pārmāca vīrieti bez sejas maskas 82
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Pirmais sniegs šoruden! Soctīklotāji dalās ar ziemīgajiem iespaidiem 1
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Ballīte beigusies! Policija “šturmē” kādu nelegālu izklaides vietu Rīgā un to slēdz 23
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Rēzija Kalniņa veikusi ģenētisko testu: kāpēc viņa to darīja? 12
2 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Baiba saslima jau martā, pēc grūtas cīņas ar Covid-19 viņa izveseļojās: “Plaušas sāp tā, ka tu raudi…” 16
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Samanta Tīna skarbi nokritizē fitnesa skaistuli Jutu Valdmani: kā tāda kaķu vecene! 8
1 diena
LE
LETA
Veselam
Pētījums: roku dezinfekcijas līdzekļi ar etanolu Covid-19 vīrusu iznīcina 15 sekundēs 4
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Atbildība šodien tev var likties visai smaga nasta… Horoskopi 20.oktobrim
10 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Pieskaņojies dabas ritmam! Veiksmes kalendārs no 19. līdz 25.oktobrim
18 stundas
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Man mājās ir suns – pretparazītu zāles jālieto divreiz gadā vai profilaktiski?
21:43
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
30km/h apdzīvotās vietās glābs dzīvības? Ārvalstu pieredze – diametrāli pretēja 4
21:30
Inita Šteinberga
Dabā
Audzē nātres kā dārzeņus! Kā pētniece Sovilta dārzā ievieš revolūciju 1
21:05