Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Timurs Subhankulovs

Top jauni noteikumi 1


Mēneša laikā tikšot pieņemti valdības noteikumi, kas paredz jaunu kārtību, kādā pašvaldībām jāaprēķina, cik tām izmaksā viens bērnudārznieks pašvaldību dārziņā. Jaunie noteikumi top Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Tā plāno bērnudārza apmeklēšanas izmaksās iekļaut arī, piemēram, kapitālos ieguldījumus ēkās, ko līdz šim pašvaldības izmaksās neiekļāva. Pašvaldības taisnojas, ka iekļauj izmaksās tikai to, ko prasa pašreiz spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi. Patlaban izmaksas viena bērna pirmsskolas izglītības programmas apguvei dažādās pašvaldībās atšķiras pat vairāk nekā divas reizes, savukārt vidējās izmaksas ir 166 eiro. Tās neesot reālās izmaksas. Jaunie noteikumi panākšot izmaksu pieaugumu, tad arī pašvaldībām maks būs jāatver plašāk, lai bērniem uz privātajiem bērnudārziem sekotu vairāk naudas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

VARAM informatīvajā ziņojumā par bērnudārzu pieejamību minēti vairāki veidi vietējo varu ietekmēšanai: atbildīgais ministrs var prasīt paskaidrojumus, ja pašvaldība nepilda normatīvos aktus, un var pat atstādināt domes priekšsēdētāju. Ministrs Kaspars Gerhards jau norādījis, ka pašvaldības saņem pietiekami lielu daļu nodokļu maksātāju naudas, lai spētu pildīt savus pienākumus.

Pašvaldības šādas nākotnes izredzes nesajūsmina. Tās uzskata, ka valsts pati vainīga, uzgrūžot tām pārāk daudz pienākumu. Latvijas pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Māris Pūķis norādīja: iepriekš pašvaldību pienākums bija nodrošināt bērnu aprūpi tikai no trīs gadu vecuma. Pēc tam Saeima noteica, ka obligāti jāaprūpē bērni jau no pusotra gada vecuma, taču finansējumu, lai pašvaldības varētu šo pienākumu veikt, nepiešķīra. Saeima arī noteikusi jaunu pašvaldības finanšu izlīdzināšanas kārtību, kurā visvairāk naudas zaudēs tieši tās vietējās varas, kur ir visgarākās rindas uz bērnudārziem.

Šobrīd vairāk nesola

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagaidām pašvaldības gatavojas līdzfinansēt privātos bērnudārzus līdzšinējā apjomā. Rīgā tie būs jau minētie 132,33 eiro, 132, 24 eiro maksās Liepāja, bet Mārupes novads – 188 eiro. Rīgas domes pārstāve Laila Īvāna teic: palielināt līdzfinansējumu privāto bērnudārzu apmeklētājiem nebūtu godīgi pret tiem, kuri apmeklē pašvaldību bērnudārzus. Ja pieaugs izmaksas par pašvaldības bērnudārziem, vairāk naudas sekos arī privāto bērnudārzu apmeklētājiem. Patlaban Rīga nodrošina līdzfinansējumu 5477 bērniem, tērējot tam gadā 7,7 miljonus eiro.

Pašvaldību pārstāvji taisnojas, ka nav spējuši visus bērnus ar pirmsskolas aprūpi pilnībā nodrošināt tāpēc, ka audzis mazuļu skaits. Mārupes novada domes pārstāve Uva Bērziņa skaidro: Mārupē pieaudzis ne tikai bērnudārznieku, bet arī skolēnu skaits, tāpēc veikti ieguldījumi, paplašinot skolu ēkas. Pēdējos piecos gados palielināts arī vietu skaits bērnudārzos – tajās nu ir par 436 vietām vairāk, taču joprojām mazie mārupieši vairāk iet privātajos nekā pašvaldību bērnudārzos. Proporcija ir 769 pret 756 par labu privātajiem bērnudārziem. Patlaban tiek būvēts jauns pašvaldības bērnudārzs ar 280 vietām. Rīgā pēdējos divos gados vietu skaits bērnudārzos audzis par 670.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.