Izmanto taukaudus 0

Matu ārstēšanas vai ataudzēšanas procedūras ir drošas, jo tiek izmantotas no paša cilvēka ņemtas, izdalītas, apstrādātas un pēc tam noteiktā organisma vietā ievadītas cilmes šūnas, uzsver Inga Zemīte. Tās iegūst no konkrētā pacienta taukaudiem.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Process sākas ar taukaudu savākšanu – visbiežāk tos ņem no vēdera lejasdaļas vai stilbu iekšpuses. Tas nozīmē, ka tiek izdarīta miniliposakcija jeb tauku atsūkšana. Parasti to veic plastikas ķirurgi, lietojot vietējo narkozi, kas ir pietiekama, lai nerastos sāpes vai diskomforta sajūta.

Lai savāktu cilmes šūnas, pietiek ar 80–100 mililitriem tauku – to audos snaudošo cilmes šūnu skaits ir gana liels, lai no šā apjoma tūlīt iegūtu terapeitiska efekta nodrošināšanai pietiekamu šūnu skaitu (šajā gadījumā miniliposakcijas procedūra nav domāta tiem, kuri nolēmuši tādējādi zaudēt svaru, jo atsūktais tauku apjoms nav tik liels, lai to vispār pamanītu). Nākamajā posmā pacients nepiedalās, proti, kad taukaudi savākti, tos apstrādā – mazgā, šķeļ. Tad iegūtajai masai pievieno fermentus, kas no šūnu substrāta izdala mezenhimālās cilmes šūnas. Šūnas, kas paredzētas matu problēmu risināšanai, tiek aktivētas ar spektrālo lāzeru, kas saglabā šūnu dzīvotspēju un netraumējoši izdala šūnu augšanas faktorus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Trešajā posmā pacients tiek aicināts uz procedūru. Atkarībā no tā, kādu problēmu vēlas risināt (vai tā ir kosmētiska, vai matu ataudzēšana, vai vēl kāda cita), galvas ādā injicē ievada apstrādāto un sagatavoto cilmes šūnu serumu.

Ja cilvēkam izkrīt mati vai to vispār vairs nav, parasti injekcijas veic zonā, kur nepieciešama spēcīga matu augšana. Dūrienu skaits atkarīgs no attiecīgās zonas lieluma. Tas ir ļoti individuāli, taču, ņemot vērā, ka cilmes šūnu procedūras visbiežāk veic pacientiem, kuriem matu zudums ir diezgan ievērojams, vajadzīgs diezgan daudz (20–50) dūrienu. Procedūru izdara vienu reizi, un tā vairs nav jāatkārto.

Ārste Inga Zemīte piebilst, ka pirms cilmes šūnu procedūras jābūt veiktiem dažādiem izmeklējumiem, tostarp asinsanalīzēm, galvas ādas infekciju pārbaudei, kā arī trihogrammai – diagnostikas metodei, kas ļauj noteikt matu saknīšu stāvokli un mata stiebra kvalitāti. Reizumis nepieciešamas vēl citas analīzes, bet uz tām norīko trihologs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.