Latvijas jaunsargi, NBS pārstāvji un aktieri pirmie izdzīvoja kara laika realitāti spēlfilmas “Dvēseļu putenis” uzsāktajos sagatavošanas darbos.
Latvijas jaunsargi, NBS pārstāvji un aktieri pirmie izdzīvoja kara laika realitāti spēlfilmas “Dvēseļu putenis” uzsāktajos sagatavošanas darbos.
Publicitātes foto

M. Libeka: – Vai var vilkt paralēles starp Grīna atspoguļotajiem jaunajiem latviešu puišiem strēlniekiem un viņu mūsdienu mantiniekiem – padsmitgadīgajiem jauniešiem? Vai, gluži pretēji, tie ir nesalīdzināmi lielumi savā vērtību izpratnē? Ja šodien izšķirtos – būt vai nebūt Latvijai, vai salasītos brīvprātīgo pulki, kā to apraksta Grīns? 20


M. Svīre: – Miera laikā, kad cilvēki cenšas sasniegt materiālos labumus, pēkšņi pārslēgt savu domu uz karu ir pārāk sarežģīti. Šodien droši vien lielākā daļa jauniešu neuzskatītu sevi par strēlnieku mantiniekiem. Turpretim, ja, nedod Dievs, mums uzbruktu nelabvēlīgie kaimiņi, tad domāšana ļoti mainītos, un galu galā daudziem pat nebūtu izredžu nepiedalīties, jo viņus iesauktu armijā.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Lasot grāmatas par karu, īpaši “Dvēseļu puteni”, jūtams, ka cilvēkus karā pārņem kas līdzīgs patriotiskam trakumam un viņi vairs nedomā par savu dzīvību, nedomā augstās kategorijās, jo pati vīrieša būtība ierauj karā. Vīrietis ir dēkainis, un kara jautājumā arī dēkai ir sava nozīme. Ikviens puika taču grib šaut. Manuprāt, tādā brīdī mūsu puiši ne ar ko neatšķirtos no Grīna attēlotajiem strēlniekiem.

Dz. Dreibergs: – Pēdējā laikā draugu un paziņu lokā ir sanākušas biežākas diskusijas par tēmu, “kā būtu, ja būtu”. Esmu patīkami pārsteigts, dzirdot, ka lielākā daļa atzīst – nebaltā dienā nevis emigrēs, bet cīnīsies par savu valsti. Arī plintes jau esot sarunātas. Tas apliecina, ka valsts kā vērtība nekur nav pazudusi. Grīns “Dvēseļu putenī” raksta, ka nav aizraujošākas spēles par karu, bet, nedod Dievs, līdz tam nokļūt. Strādājot pie šā projekta, daudz lasu strēlnieku memuārus, no kuriem atmiņā cita starpā palikusi atziņa: kamēr cilvēks karo, viņš nav nekas vairāk kā dzīvnieku sugas augstākā pakāpe.

CITI ŠOBRĪD LASA
I. Rībena: – Mūsdienās, kad bērni un jaunieši maz lasa grāmatas, tieši ar kino palīdzību viņiem tiek dota iespēja uzzināt vairāk par Latvijas sarežģīto vēsturi. Žurnālisti man daudzus gadus vaicāja: “Rībenas kundze, vai jums kaut ko izsaka 18. novembris?”, tikai pēdējos trīs četrus gadus man šis jautājums nav uzdots. Ja daudziem divdesmit piecus gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas neko neizsaka 18. novembris, tad būtu pieklājīgi vismaz paklusēt, nevis skaļi par to runāt.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.