Foto – Shutterstock

Jāpārliecinās par drošību 0

Nedrīkst aizmirst arī regulāri pārbaudīt dūmeņa augšējos ķieģeļus. Ziemā sals un mitrums tos var izkustināt, un ķieģeļi var nokrist visnepiemērotākajā brīdī.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Zem jumta esošā skursteņa daļa noteikti jānokrāso ar gaišu, ugunsdrošu krāsu, kas ļaus nekavējoties pamanīt skurstenī radušās plaisas. Turklāt šāda prasība ietverta arī ugunsdrošības noteikumos. Ja rocība ļauj, skursteni var arī apmest un tad nobalsināt.

Ja nav pārliecības, ka apkures sistēmas tīrīšanu spēsiet paveikt pietiekami kvalitatīvi, drošāk nekavējoties meklēt sertificētu skursteņslaucītāju. Speciālists arī norādīs uz problēmām, ko nepieciešams novērst.

Malkai jābūt sausai

CITI ŠOBRĪD LASA

Labāk izvēlēties jauktu lapu koku malku. Tajā jābūt arī kādai apses pagalei, kas palīdzēs dūmeni uzturēt tīru. Kopš Ulmaņlaikiem rakstos minēts paņēmiens krāsnī laiku pa laikam dedzināt kartupeļu mizas – arī tas kavējot kvēpu pielipšanu dūmvadu sienām. Visvairāk darvas veido mitra bērza un priedes malka, tāpēc bērzs jāizžāvē īpaši rūpīgi.

Arvien biežāk kurināmajam izvēlas skaidu briketes. Šeit darbojas tādi paši principi – briketēm jābūt sausām, un vislabāk, ja tās izgatavotas no lapu koka skaidām. Skuju koka skaidu briketes var radīt vairāk darvas, it īpaši, ja ir mitras.

Veikalos nopērkami arī ķīmiskie līdzekļi, kas palīdz uzturēt dūmvadus tīrākus. Ķīmiskās vielas sadegot iedarbojas uz darvas kārtu un padara to porainu, vieglāk notīrāmu. Tomēr ar to nepietiks, tāpat būs nepieciešams tīrīt dūmvadus.

SVARĪGI

Sagaidot skursteņslauķi, jāsarūpē kāpnes, lai viņš varētu piekļūt dūmenim uz jumta.

UZZIŅA

• Šā gada 1. septembrī stājās spēkā jauni ugunsdrošības noteikumi. Tajos minēts, ka, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, mājokļos jāierīko dūmu detektori. Tomēr nevajadzētu ierīces iegādi atlikt uz vēlāku laiku. Aptuveni 10 eiro vērtais detektors ātrāk par jums pamanīs piedūmojumu un par to brīdinās ar skaļu signālu, kas pamodinās pat ciešā miegā guļošos.

• Kurināmo nedrīkst glabāt blakus apkures ierīcei un tuvāk par 1,2 m no tās, jo sausajā malkā var ielēkt dzirksteles, it īpaši, ja kurina ar egles malku.

• Kurtuves priekšā jāierīko 50 x 70 cm liels nedegoša materiāla laukums.

• Aizliegts izmantot bojātas apkures iekārtas un dūmvadus.

• Krāsnis nedrīkst pārkurināt.

• Iekurināšanai nevajag izmantot viegli uzliesmojošus šķidrumus, izņemot šim nolūkam paredzētos.

Reklāma
Reklāma

• Aizliegts izmantot malku, kuras garums pārsniedz kurtuves izmērus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.