Foto – Karīna Miezāja

Pat 106 gadus veca paciente 0


“Lēcu apduļķošanās ir saistīta ar novecošanos un agrāk vai vēlāk sagaida mūs visus,” saka acu ķirurģe Līga Radecka. Pacientu vidējais vecums ir ap septiņdesmit gadiem. Klīnikas pacientu vidū ir pat tik cienījama vecuma kā 102 un pat 106 gadus vecas pacientes. “Vecākā kundze joprojām ir sprigana, viņai ir meita, kurai pāri astoņdesmit un, no malas raugoties, reizēm pat grūti pateikt, kura ir māte un kura – meita,” secina acu ārste Laganovska. Daktere pastāstīja, ka vecākā gadagājuma cilvēkus parasti pavada vai nu kaimiņi, vai arī atved pašvaldību sociālo dienestu pārstāvji.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

G. Laganovska: “Esmu novērojusi, ka sociālās problēmas vairāk izteiktas ir cilvēkiem darbspējīgā vecumā. Tiem, kuri nepūlas daudz strādāt, jo pārtiek no dažādiem pabalstiem. Pensionāriem tomēr ir pensijas, kaut arī mazas, bet viņi kaut kā prot tikt galā. Mūsu pacientu vidū ir kāds bezpajumtnieks, 
jauns­­ cilvēks, kurš vienu aci jau ir zaudējis, bet otrajā acī regulāri rodas kaut kādi iekaisumi, kurus mēs ārstējam, kad viņu šeit atved ātrā palīdzība.”

Ārpus kārtas par 890 eiro

Tie pacienti, kuri par operāciju paši gatavi maksāt 890 eiro, pie jaunas lēcas tiek ārpus kārtas. Maksas operācijas, kas veido apmēram desmit procentus, veic ārpus oficiāli noteiktā darba laika. Kā paskaidroja klīnikas vadītāja, operācijas izmaksas pamatā ir atkarīgas no lēcu un instrumentu kvalitātes.

CITI ŠOBRĪD LASA

G. Laganovska uzskata, ka, pieaugot operāciju skaitam, visticamāk, slimnīcai būs jāiegādājas arī kāda jauna iekārta. “Palielinoties darba apjomam, es negribu solīt, ka te nebūs vairāk cilvēku uz vienu vai diviem kvadrātmetriem un nevienam nebūs jāpagaida rindā. Svarīgākais tomēr ir pacientu izoperēt. Kad tā rinda beidzot kļūs saprātīga, tad varēsim maksimāli uzlabot arī sadzīves ap­stākļus. Cilvēkiem svarīgākais ir redzēt un tikai pēc tam raudzīties, lai, gaidot operāciju, nav jāsēž pārāk tuvu vienam pie otra. Arī pašreizējos apstākļos mēs centīsimies nodrošināt pietiekami labu komfortu, bet diezin vai šajās telpās un ar pašreizējo finansējumu tas būs salīdzināms ar attīstīto rietumvalstu komfortu,” secina klīnikas vadītāja.

Pacienta iemaksas

*par kataraktas operāciju – 4,27 eiro,

* par ultrasonogrāfisko izmeklējumu – 4,27 eiro.

* par ārstēšanos dienas stacionārā – 7,11 eiro,

* pusdienas dienas stacionārā – 2 eiro,

* nakšņošana dienas stacionāra telpās – 8 eiro.

* Pacientam nepieciešams nosūtījums ar ģimenes ārsta atzinumu, ka pacienta veselības stāvoklis atļauj veikt acu operāciju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.