Aptaujājot vairākus profesionālos dārzniekus, viņi par labiem atzina Kaigu purva substrātus, ko ražo uzņēmums “Laflora”. Tie paredzēti dažādiem augiem atšķirīgos attīstības posmos, taču nopērkami lielos fasējumos, kas mazdārzniekam vismaz sēšanas vajadzībām par daudz. Stādu audzēšanai gan lielajam maisam nav ne vainas, jo pārpalikumu var izlietot siltumnīcā, ielabot augsni puķu dobēs. 0

Cena: 50 l iepakojumam – pirmajai frakcijai (sēšanai) ap 12 eiro, otrajai frakcijai (stādu audzēšanai) ap 14 eiro.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Dzīvā zeme

CITI ŠOBRĪD LASA

Viena no labākajām, bet dārgākajām ir Krievijā ražotā augsne no sērijas Dzīvā zeme.

Tā ir lietošanai gatava augsne, kam pievienots biohumuss, nevis minerālmēsli, ir diezgan trekna. Mitrumu palīdz saglabāt pievienotais perlīts. Pataustot smago maisu, jūtams, ka substrāts ir valgs un mitrs, papildus mitrināt vajadzēs minimāli vai nemaz. Arī sējeņus vai stādus varēs laistīt mazāk nekā vieglā kūdras substrātā audzētos. Pavasara vajadzībām noderēs Universālā (dārzeņu sējai) vai Puķu zeme.

Cena: 10 l iepakojumam – 2,50 eiro, 25 l – 5,30 eiro.

Biozeme

Zaļā dzīvesveida piekritējiem derēs Latvijā ražotā Biozeme. Tā ir universāla, var lietot kā pamataugsni dārzeņiem, puķēm. Augsnes maisījums veidots uz vermikomposta (slieku ražojums) bāzes. Smaga paka.

Cena: 6 l iepakojumam – 4,20 eiro.

Augsne dēstiem

Rīgas rajonā ražotā augsne paredzēta dārzeņu, puķu dēstu audzēšanai istabas apstākļos, siltumnīcā un atklātā laukā. Der gan sēklu diedzēšanai, gan augu piķēšanai. Sastāvā ir svarīgākās barības vielas, kas ir sabalansētas un nodrošina veselīgu un spēcīgu augšanu, – kūdra, melnzeme, krīts, kompleksais mēslojums. Tomāta attēls uz maisa liecina, ka šim augam vajadzētu augt griezdamies.

Cena: 50 l iepakojumam – 3,60 eiro.

Augsne ar kompostu

Populārā poļu firma “Substral” piedāvā augsni bez ķīmijas. Substrāts papildināts ar kompostu un smilti, tam ir zems barības vielu saturs, laba mitruma saglabāšanas spēja. Īpaši paredzēts garšaugu (timiāna, rozmarīna, bazilika, melisas, piparmētru) audzēšanai. Smalka (0–30) kūdras frakcija.

Cena: 20 l iepakojumam – 2,69 eiro.

Universāla grunts

Latvijā ražotā Kano P augsne veidota tā, lai mazdārziņa saimnieks tajā varētu gan sēt, gan stādīt, turklāt visu, ko vēlas. Sastāvā ir augstā tipa purva kūdra ar barības vielām. Der augiem, kas ir jutīgi pret paaugstinātu augsnes skābumu. Substrāta pH ir 5,5–6,5.

Reklāma
Reklāma

Cena: 20 l iepakojumam – 1,29 eiro.

Tomātiem un paprikai

Lietuviešu ražotā augsne Durpeta ideāli piemērota tomātu un paprikas vajadzībām. Der gan sēšanai, gan stādiņu audzēšanai, gan siltumnīcas augsnes ielabošanai, pH 5,5–6,5. Irdena struktūra, labi uzsūc ūdeni. Kad augi divas trīs nedēļas auguši, tiem dod papildmēslojumu.

Cena: 20 l iepakojumam – 2,29 eiro.

Substrāts sēšanai

Lietuvā ražota smalkas frakcijas kūdra īpaši piemērota dažādu augu sēšanai. Labi saglabā mitrumu. Barības vielu pietiks aptuveni divām nedēļām.

Cena: 20 l iepakojumam – 2,19 eiro.

Labākais puķēm

Poļi piedāvā speciāli podu puķēm paredzētu substrātu, kas papildināts ar ilgstošas iedarbības mēslojumu Osmocote. (Protams, var izmantot arī dobēs.) Augsne ilgāk saglabā mitrumu. Šajā substrātā stādītus augus sāk piebarot tikai mēnesi pēc iestādīšanas.

Cena: 20 l iepakojumam – 4,49 eiro.

Kapu augsne

Smalkā, melnā substrāta vērtība ir spēja labi saglabāt mitrumu. Tas noder gan kapsētā, gan piemājas dārziņā un puķu stādījumiem podos. Ar kapiem šai augsnei kopīgs ir tikai nosaukums. Gatava lietošanai, tikai iepriekš jāsamitrina.

Cena: 20 l iepakojumam – 1,80 eiro.

Rožu zeme

Igauņu substrātu ražotājs “Biolan” piedāvā dažādas augsnes. Viena no labākajām ir rožu stādīšanai paredzētā. Var gan mulčēt dobēs augošās rozes, gan bērt tieši stādīšanas bedrē.

Cena: 55 l iepakojumam – 3,84 eiro.

Kaste tomātiem

Augsne sagatavota tomātu sēšanai un piķēšanai, taču derēs arī citiem dārzeņiem un puķēm. No citām atšķiras ar ērti lietojamu iepakojumu, ko sevišķi novērtēs pilsētnieki. Stingrajā kastē var glabāt gan augsni, gan podiņus.

Cena: 10 l iepakojumam – 2,59 eiro.

UZZIŅA

Vairākumam kūdras substrātu augsnes skābums pH ir 5,5–6,5.

UZZIŅA

Jebkurš veikalā nopērkamais substrāts ir labāks par dārzā vai pērnajā puķu kastē pagrābto zemi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.