Gata Šļūkas karikatūra

Uzturs un gudra sportošana 1

Galvas smadzenēs atrodas sāta un izsalkuma centri, kas nepārtraukti tiek aktivizēti un sadarbojas. Cīnoties ar liekajiem kilogramiem, ļoti daudz atkarīgs no mērķa, motivācijas zaudēt svaru. Lai pārmāktu izsalkuma centra raidītos signālus, gribai jābūt patiešām spēcīgai. Tādēļ vēlams ik pa brīdim pārtraukt svara mazināšanu, piemēram, zaudējot 5 kg, un kādu laiku sasniegto rezultātu noturēt nemainīgu. Tas atslēgs aizsargreakcijas smadzenēs un ļaus organismam piemēroties jaunajam svaram.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna 199
Lasīt citas ziņas

“Uzturā pamazām jāpalielina dārzeņu īpatsvars, jo tajos ir daudz šķiedrvielu un maz kaloriju. Tas pieradinās organismu pie tā, ka pārtika, lai to izmantotu, ir jāpārstrādā. Ja ikdienā paredzama lielāka fiziskā slodze un vajadzēs vairāk spēka, jālieto produkti, kuros ir daudz olbaltumvielu: gaļa, zivis, olas, piena produkti, zirņi, pupas. Ja plānots izbraukums ar velosipēdiem, būs vajadzīgi ogļhidrāti, tātad ēdienkartē jāiekļauj rīsi un makaroni. Strādājot birojā – dārzeņi, kas nesatur liekas kalorijas,” stāsta sporta ārste Sandra Rozenštoka.

Paralēli uztura izmaiņām ikdiena jāpapildina ar gudru sportošanu, tas ir, aktivitātēm, kurām nepieciešamo enerģiju organisms gūst no tauku rezervēm. Vielmaiņas aktivizēšanai ieteicama ilgstoša zemas vai vidējas intensitātes spēka slodze, tāda kā ātra soļošana, nūjošana, riteņbraukšana, slēpošana. Uz to, ka slodzes intensitāte izvēlēta pareizi, norāda siltuma sajūta. Vienmērīga spēka slodze tonizē arī muskuļus, kas savukārt palielina enerģijas patēriņu. Liela kļūda ir doties uz sporta zāli un trenēties līdz spēku izsīkumam. Tik intensīvas slodzes laikā tiks tērēti nevis tauki, bet ogļhidrāti, kas pazeminās glikozes līmeni asinīs un iedarbinās izsalkuma centru smadzenēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Viss raksts ar vērtīgiem sporta ārstes ieteikumiem lasāms žurnāla “36,6 °C” tematiskajā izdevumā “Slaiduma Ceļvedis”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.