Foto – Shutterstock

Kas vēl ir svarīgs sirds veselības saglabāšanā , runājot par dzīvesveidu? 0

Cilvēks ir bio-psiho-sociāla būtne. Runājot par psiholoģisko būtības daļu, mēs domājam jūtas un emocijas, kuras mūsdienu cilvēks ne vienmēr izprot un spēj izstāstīt. Kardioloģijā bieži satopami pacienti ar somatoformu veģetatīvu distoniju, kurai raksturīgas sirdsklauves , svīšana, pēkšņs pietvīkums vai sārtums, sāpes krūtīs – bieži tie ir dūrieni sirds galotnes rajonā vai diskomforts sirdī, elpas trūkums – apgrūtināta ieelpa, ,,korsetes ‘’sindroms, kad grūti ievilkt elpu, pārmērīgs nogurums pie nelielas slodzes. Mūsdienās ekonomiskā krīze (sociāla un emocionāla), stress un distress, straujais dzīves temps, faktu un datu plūdi, konkurence, pieaugošas prasības darbā, neskaidrība par nākotni, sociāli-kulturālais ,,jaunības” un ,,es visu varu uzstādījums’’ ir tie ārējie faktori, kas ietekmē šīs slimības attīstību. No iekšējiem faktoriem ir aprakstīts D (distress) personības tips, kuriem ir raksturīgs bažīgums, nomākts garastāvoklis, satraukums, nedrošība, bailes, draudu izjūta, noslēgtība, pašpārliecinātības trūkums. Populācijā sastopamība ir ap 20% un šis personības tips ir psihisko distresu veicinošs patoģenētisks faktors (Mols, Denollet, 2010). Psihiskais distress (biežāk trauksme un depresija) veicina psihiskas un somatiskas (fiziskas) saslimšanas (WHO 2009, 2010).

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Lai mazinātu sirds slimību risku pacientiem ar paaugstinātu stresa līmeni, tiek piedāvāta jauna unikāla Latvijā programma Stresa Rehabilitācijas programma. Tās dalībnieki 12 nedēļu laikā varēs apgūt stresa pārvaldības prasmes un atgūt spēju dzīvot pilnvērtīgu, veselīgu dzīvi. Vairāk par programmu var uzzināt šeit.
Kā palīdzēt? Dzīves veida jeb paradumu maiņa nav vienkārša lieta, bet bieži vien ir nepieciešam komandas darbs. Ko tas nozīmē? Katram pacientam pēc viņa vajadzībām paradumu maiņas procesā iesaistās ārstējošais ārsts, psihoterapeits , uztura speciālists, fizioterapeits, bieži arī ģimenes locekļi, kuru uzdevums ir ar izpratni un nenoraidīšanu izturēties pret pacientu, palīdzot izprast sekojošas lietas – kas ar mani notiek, kas es esmu, ko es jūtu, ko mēģinu ar šo simptomu izteikt un ko mainīt savos dzīves paradumos – kur rast spēku, gribu un motivāciju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.