Pašvaldībām pārāk liela teikšana 13


Vēstulē finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) norāda, ka pašvaldības pārāk brīvi izmanto tām ar likumu noteiktās tiesības, nosakot nodokļa likmes no 0,2 līdz 3% no īpašuma kadastrālās vērtības. Taču gan pašvaldības, gan ministrija saistošajos noteikumos paredzētās nevērtē nodokļa likmes ekonomisko un sociālo pamatojumu. Ministrija ik gadu saņem iedzīvotāju sūdzības par pašvaldību noteiktajām nodokļa likmēm un lūgumus ministrijai atcelt attiecīgos pašvaldību saistošos noteikumus. “Ja tas ir vienīgais nodokļa maksātājam piederošais īpašums un ir nodokļa maksātāja deklarētā dzīvesvieta, tad šim īpašumam jānosaka nemainīga nekustamā īpašuma nodokļa likme,” pauž Kaspars Gerhards.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Lasīt citas ziņas

VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts atzīst, ka Rīgā un Carnikavas novadā ieviestā 1,5% likme mājokļiem, kuros neviens nav deklarējis pastāvīgo dzīvesvietu, ir pašvaldību cīņa par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ienākumiem pašvaldību budžetos. Šo pašvaldību piemēram var sekot arī citas, kuras tāpat būs ieinteresētas paturēt sev iedzīvotāju ienākuma nodokļa ienākumus. “Šo pašlaik Rīgā un Carnikavas novadā ieviesto kārtību neatbalstām,” saka Jānis Eglīts, “atbalstām to, ka cilvēkam jābūt deklarētam tur, kur viņš patiesībā dzīvo.”

“Rīgā ieviestās nodokļa politikas dēļ šī gada pirmajos trijos mēnešos Cēsīs un novadā deklarēto dzīvesvietu jau mainījuši aptuveni 250 iedzīvotāji. Protams, par šo zaudējumu nemaz neesam priecīgi. Tas jau ir otrais Rīgas pašvaldības mēģinājums pārdalīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu par labu sev, pirmais bija, ieviešot tā sauktās rīdzinieku kartes,” atzīst Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Arī Valmieras novada pašvaldības administrācijas vadītāja Evija Voitkāne saka, ka šī gada pirmajos trijos mēnešos Rīgā deklarējušies apmēram 200 novada iedzīvotāji. Viņa gan pieļauj, ka deklarēto dzīvesvietu maiņai varētu būt dažādi iemesli. Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs atklāj, ka no novada trijos mēnešos dzīvesvietu Rīgā deklarējuši ap 220 iedzīvotājiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tā ir muļķīga konkurence pašvaldību starpā, izmantojot iedzīvotāju deklarēšanos kā mehānismu nodokļa atlaižu piešķiršanai,” saka uzņēmuma “Latio vērtētāji & konsultanti Vidzemē” pārstāvis Jānis Biernis.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra stāsta, ka pēc apkopoto priekšlikumu novērtēšanas un likumprojekta grozījumu sagatavošanas Saeimā likuma grozījumi jāpieņem līdz 2017. gada 30. martam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.