Krāsas visur 0


Koši krāsotajam namam labi piedien dobes ar krāsainu mulču. Tā neiederas klasiskā lauku sētā, taču šeit ir īsti vietā. Zem krāsainās mulčas noteikti jāklāj kāds segums, piemēram, zemeņu stādīšanai paredzētais tekstils. Ja to nedara, mulča pēc pirmā lietus sajauksies ar zemi, kļūs netīra un zaudēs savu vērtību – krāsu.

Reklāma
Reklāma

Vietējās vērtības

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Saimnieks ir sava miestiņa patriots, uzskata, ka jāsaglabā viss senais, un krāj dažādus zvejniecības rīkus. Lai akcentētu mājas īpašo atrašanās vietu, visur manāmi tīkli, arī tradicionālo kaltēto zivju virtenes kā krelles rotā šķūnīša sānus.

Oriģināla lapene

Lietuvā modē ir lapenes, kuru konstrukcijā izmantoti nestandarta koki, zari. Šo nojumi saimnieks gatavojis pats. Piemeklēto, līkumoto zaru raksts rada oriģinālu un neatkārtojamu efektu.

Viss stilā

CITI ŠOBRĪD LASA

Atbilstīgi noformēta arī ieeja namiņā, kuru apmeklē vienatnē. Šeit saimnieks izvēlējies atturīgākus pelēkzaļos toņus.

Laba mulča

Labi izkaltēti kastaņi vairs nedīgs, un no tiem var veidot dekoratīvu augsnes mulču.

Fons hortenzijām

Pie koši krāsotās ziemeļu puses sienas labi jūtas un skaisti izskatās hortenziju krūmi. Baltajiem ziediem piestāv gaišu akmentiņu mulča.

Trušu kalniņš

Virs pagraba uzbēruma ieklāts metāla siets, virs tā iesēts zāliens, bet lejā ierīkots metāla žogs. Aplokā mitinās trušu ģimene. Metāla pinums neļauj rakt alas, kā tas patiktu garaušiem. Slīpumā to rotaļas labi redzamas. Par šādu zoodārzu sevišķi sajūsminās bērni. Vaclavs lepojas, ka garaušus iedresējis kā sunīšus: kad viņš pieiet pie aploka un trīsreiz uzsauc – truši, truši, truši! –, pūkaiņi tūliņ ļepato klāt un ļauj glaudīt, jo zina, ka saimniekam vienmēr līdzi kāds gardums.

Putnu kopmītne

Virs trušu kalniņa sausā kokā iestiprināts lērums putnu būrīšu. Pavasaros tajos valda milzu rosība.

Saules mīluļi

Vissaulainākajā vietā, aizvējā pie mājas, lieliski jūtas tādi siltummīļi kā kampsis un jukas. Kampšus Lietuvā var redzēt daudzos dārzos, jo mazajās dārzniecībās tos ataudzē no pašu zemē aklimatizētiem izturīgākajiem mātesaugiem.

Vienā ritmā

Jo lielāka sēta, jo svarīgāk pārdomāt tās kompozīciju. Sīkas dobes un taciņas šādai teritorijai nav piemērotas. Saimnieki nolēmuši, ka gar celiņa malu labi izskatīsies cirptu tūju bumbulīši.

Reklāma
Reklāma

Dīķis izklaidei

Teritorijas galā izrakts liels dīķis, un tādu var vieglāk kopt, ir pārliecināts saimnieks. Mazu dīķi ātrāk okupē nevēlami ūdensaugi, tas sāk ziedēt. Ne vairs patīkama izskata, ne peldēšanās! Dīķī mitinās zivis, kas labi der gardām maltītēm. Strūklaciņa dīķa stūrī nav tikai dekorācija – tā bagātina ūdeni ar skābekli un līdz ar to nodrošina arī tīrību.

Pret mājas un sētas pusi veidots lēzens krasts, lai labi var redzēt ūdens spoguli un vieglāk iekāpt, ja grib peldēties. Slīpumā – betona kāpnes ar nelielu laukumiņu pie paša ūdens. No koka varbūt būtu glītāk, spriedis saimnieks, bet betons neslīd un izturēs daudz ilgāk. Tālākais krasts veidots stāvāks, ir grūtāk kopjams, jāappļauj ar trimmeri. Zāles velēna labi notur grunti, nav vajadzīgi speciāli stiprinājumi. No svešām acīm un jūras vējiem dīķi un sētu sargā skuju koku dzīvžogs. Tas ir diezgan jauns, galotnes vēl aug brīvi, bet sāni tiek regulāri apcirpti, lai nesamazina dārza teritoriju, nenoēno dīķi. Seklākajās vietās stādītas ūdensrozes, arī tās ierobežo, lai saglabātu plašāku ūdens virsmu.

Laba ēna

Saimnieki rūpējas, lai augļu koki būtu neliela auguma, rūpīgi tos kaļķo, veido baltu grafisku rakstu uz zaļā mauriņa fona. Var viegli novākt ražu, nav ābolu pārprodukcijas. Ap daudziem kokiem veidota dekoratīva apdobe, kurā lieliski jūtas hostu kolekcija.

Taciņa ar efektu

Vaclavam šķitis, ka bruģētie celiņu līkumi zaļajā mauriņā izskatās neiederīgi asi, tāpēc gar malām izlikti apaļi koka ripulīši. Kopjot zālienu, tos gan nākas appļaut ar trimmeri.

Citāda noskaņa

Tumšlapu bērzs un zilganie grīšļi veido neparastu krāsu kombināciju.

Kārklu mode

Lietuviešu dārzos īsts modes kliedziens ir vītolu pīteņi. Tiem izvēlas augus, kam ir maz atzarojumu. Agri pavasarī griež spraudeņus un izvēlētajā vietā sprauž zemē, izveido vēlamo pinumu. Pīšanu var turpināt gadu no gada, veidojot dažādas formas. Zaļo cekulu regulāri apcērp. Šādus neparastus augu dekorus var veidot pats, taču kvalitatīvāki ir iegādājami vairākās stādaudzētavās, kas tos audzē podos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.