Piepelnās ar gurķu audzēšanu 0


“Veselības centra 4” valdes priekšsēdētājs Rēvalds norāda, ka ar ģimenes ārsta darbu neviens vēl pie bagātības nav ticis. “Ģimenes ārsti nav kā daži Stradiņa slimnīcas profesori, kas var rīkot dzimšanas dienas ballītes ar miljonāra cienīgu vērienu. Laukos aina ir diezgan bēdīga. Pilsētās vēl var atrast pa kādam “hobijārstam”, piemēram, jaunas dakteres, kurām ir turīgi vecāki vai dzīvesbiedrs, tādēļ viņas var nodoties mediķa darbam un nedomāt par atalgojumu. Laukos ir grūtāk; nereti ir gadījumi, kad ģimenes ārsts piepelnās ar mājlopu turēšanu vai gurķu audzēšanu.”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Haoss pirms Eirovīzijas lielā fināla: valstis nosoda Nīderlandes pārstāvja diskvalifikāciju, bukmeikeri nosauc pašreizējos favorītus
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

Finansiāli apsvērumi ir viens no iemesliem, kādēļ ārstu streikā nepiedalījās Straupes pusē strādājošā ģimenes ārste Irita Stjade. “Tas bija ļoti grūts lēmums, bet es nevaru atļauties sēdēt bez naudas, jo man jāuztur prakse, arī sava ģimene. No manis ir atkarīgi pārāk daudzi cilvēki. Mūsdienās par visu ir jāmaksā, un diez vai banka sapratīs, ja es teikšu: “Ziniet, šomēnes es nemaksāšu par līzingu!” Mēs dzīvojam no rokas mutē. Tā tikai liekas, ka ģimenes ārsti saņem lielu naudu. Kad samaksā visus rēķinus, nekas daudz pāri nepaliek.”

Pārmērīga birokrātija

Savas karjeras sākumā Irita strādājusi Vecmīlgrāvja poliklīnikā, bet sapratusi, ka Rīgas dzīve nav domāta viņai. “Aizgāju pie vadības un teicu, ka vēlos doties uz laukiem.” Sākumā viņa atvēra praksi Kalnciemā, kur saņēmusi ļoti lielu atbalstu no pašvaldības puses, piemēram, pašvaldība piešķīra izremontētu divistabu dzīvokli. Pirms pāris gadiem Stjade pārcēlās uz Pārgaujas novadu, kur klājas grūtāk. “Ar pašvaldību sadzīvoju draudzīgi, bet par visu maksāju es pati. Grūti runāt par prakses attīstību. Es gribētu daudz ko iegādāties prakses vajadzībām, bet iekārtas maksā lielu naudu.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Lauku ģimenes ārsti žēlojas par pārmērīgo birokrātiju un kontroli no valsts puses. Nacionālais veselības dienests (NVD) veica ģimenes ārstu darba izvērtēšanu un atzina, ka no 1278 ārstiem visus 13 kvalitātes kritērijus spēja izpildīt tikai astoņi ārsti. Pēc ārstu domām, NVD prasības ir nereālas, piemēram, gada laikā ārstam jānovērtē veselības stāvoklis vismaz 65 procentiem savā praksē reģistrēto pacientu.

Neraugoties uz visām grūtībām, Irita Stjade negrasās atmest ar roku ģimenes ārstes misijai. “Darba ir daudz, bet šis darbs man patīk un padodas. Turklāt pacienti mani ļoti atbalsta, jo šeit laukos mēs visi esam kā viena ģimene.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.