Foto – Shutterstock

Vispirms ārsts, tad – diēta 1

Lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem, vispirms jāvēršas pie endokrinolologa, ginekologa vai cita speciālista, kas palīdzēs noskaidrot, vai tiešām vainīgi hormoni, un atjaunot to līdzsvaru. Nākamais solis – ieviest korekcijas ēdienkartē un dzīvesveidā. “Iesaku samazināt vai vispār atteikties no produktiem, kas satur vienkāršos ogļhidrātus, ēst bieži un mazām porcijām, samazināt sāls patēriņu, iekļaut ēdienkartē šķiedrvielu saturošus produktus un, protams, dzert ūdeni. Ūdens dzeršana, kā arī pietiekami ilgs miegs ir vitāli nepieciešams. Tas viss, kā arī regulāras, mērenas un ilgstošas fiziskās aktivitātes palīdzēs noturēt sevi līdzsvarā,” iesaka Anna Nikolajeva.

Reklāma
Reklāma
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
“Te gan cilvēks ir fantastisks! Nu ir pamodies no letarģiska miega!” Jaunups sašutis par Levita viedokli jautājumā par LTV priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā
TV24
“Dzīvības vērtība ir pārspīlēta.” Krievijas valsts televīzijas kanālā krievus aicina izdarīt pašnāvību
Lasīt citas ziņas

Savukārt kūrorta rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” uztura speciāliste Ilze Lutere izstrādājusi diētas ieteikumus sievietēm ar policistisko olnīcu sindromu. Viņa iesaka katrā ēdienreizē iekļaut olbaltumvielas un pilngraudu produktus, kas ne tikai radīs sāta sajūtu ilgākam laikam, bet arī normalizēs insulīna izdalīšanos un cukura līmeni asinīs. Piemēram, ikdienas uztura veidošanai ar samazinātu kilokaloriju daudzumu produktu grupā, kurā ir gaļa, zivis un olas, viņa iesaka iekļaut kredītkartes lieluma gaļas gabaliņu (100 g) vai vienu olu, piena produktu grupā – glāzi piena, kura tauku daudzums nepārsniedz 2%, vai kādu skābpiena produktu, 150 g vājpiena biezpiena un 1 – 2 šķēlītes siera ar tauku daudzumu līdz 30%, bet graudaugu un kartupeļu grupā – maizes šķēli, trīs ēdamkarotes sausu vai piecas ēdamkarotes pagatavotu graudu, glāzi vārītu makaronu un vienu kartupeli. Nepieciešamo tauku daudzumu nodrošinās viena tējkarote eļļas (tikai ne palmu vai kokosriekstu!), divas ēdamkarotes avokado, divas tējkarotes sēklu un seši līdz astoņi rieksti.

Sievietēm ar policistisko olnīcu sindromu liekā svara zaudēšana ne tikai samazina vidukļa apkārtmēru, bet arī noregulē menstruālo ciklu, mazina 2. tipa cukura diabēta un sirds un asinsvadu slimību risku.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.