Indijas ķimenes jeb kumīns 0

Nereti kumīnu jauc ar ķimenēm, jo pēc izskata abas garšvielas ir līdzīgas (kumīnam ir mazliet gaišāka krāsa un lielākas sēklas). Kumīna garša ir daudz spēcīgāka, tāpēc to ēdienam pievieno mazāk. Visbiežāk veikalos nopērkamas gaišās sēkliņas (Cuminum cyminum), bet reizēm izdodas atrast arī melnās (Cuminum nigrum), kam ir rūgtāka garša un asāka smarža.

Reklāma
Reklāma
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Kumīnu dēvē arī par romiešu vai Indijas ķimenēm. Tā ir neatņemama sastāvdaļa karija garšvielu maisījumā. Indijas, Meksikas un Marokas virtuve nav iedomājama bez šīs garšvielas. Austrumu ēdieniem tieši kumīns piešķir īpašu akcentu. Tulkojumā no san­skrita vārds kumīns nozīmē – tas, kas uzlabo gremošanu. Ja barība ir grūti sagremojama, vēders uzpūšas, lieliski palīdz kumīns.

Tam ir īpatnēja, nedaudz asa, stipra un specifiska smarža un silta, mazliet pikanta garša. Lai līdzsvarotu specifisko aromātu, kumīnu der lietot kopā ar koriandra sēkliņām, jo šīs garšvielas lieliski papildina viena otru. Ja sēkliņas pirms izmantošanas apgrauzdē, aromāts ir vēl pikantāks.

CITI ŠOBRĪD LASA
Kumīnu pievieno siera, dārzeņu un gaļas ēdieniem, maizei un rīsiem. Tas labi garšo ar ceptiem kabačiem un baklažāniem. Austrumu zemēs malta kumīna pulverīti uzkaisa svaigiem salātiem vai sāļajiem jogurta dzērieniem. Kumīnu var izmantot, ja pēc pārmērīgas alkohola lietošanas nākamajā dienā grūti atgūties. Tējkaroti samalta kumīna pievieno glāzei kefīra un izdzer – zinātāji apgalvo, ka jau pēc 15 minūtēm parādās mundrums.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.