Puffy swollen eye on a Caucasian person
Puffy swollen eye on a Caucasian person
Foto – Fotolia © roblan

Ja vainīga slimība
 1


Pietūkuši acu plakstiņi, it īpaši no rītiem, vai maisiņi zem acīm var būt pirmais nieru vai asinsrites sistēmas slimību vēstnesis. Ja nieres nespēj izdalīt tik daudz šķidruma, cik uzņem, no pārpalikuma rodas tūska. Tā veidojas ne tikai ap acīm, bet vēlāk arī uz kājām un citām ķermeņa daļām.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Iemesls tam var būt glomerulonefrīts jeb abpusējs nieru iekaisums, nieru mazspēja vai pat audzējs. Jāņem vērā, ka arī vecumā nieres sāk strādāt kūtrāk. To, vai tūskas cēlonis patiešām meklējams nierēs, var noskaidrot, izmērot izdzertā un izvadītā šķidruma daudzumu.

Ja sirds sāk strādāt vājāk, neritmiski, tā nevar labi izpildīt savu sūkņa funkciju, tādēļ attīstās sirds mazspēja un līdz ar to arī tūska. Gravitācijas spēku ietekmē šķidrums pārvietojas lejup un uzkrājas kājās. “Ja cilvēks trešajā stāvā uzkāpj aizelsies, ja viņam nemitīgi jāapstājas, lai atpūstos, bet pēc pastaigas kājas ir tā piepampušas, ka tajās var iespiest bedrīti, viņam, visticamāk, ir problēmas ar sirdi,” skaidro A. Lejnieks. Diagnozes apstiprināšanai jāveic sirds izmeklējumi – elektrokardiogramma, slodzes tests un ehokardiogrāfija.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tūskas iemesls var būt arī aknu bojājumi pēc pārslimota hepatīta vai regulāra vīna lietošana. Ja pacientam ir aknu slimība, aknās neveidojas pietiekami daudz olbaltumvielu, tādēļ šķidrums nevar noturēties asinsvados un nonāk audu telpā. Tūsku var radīt arī endokrīnas, onkoloģiskas slimības, limfas atteces traucējumi, vēnu bojājumi. Ja tūska parādās netipiskās vietās, piemēram, apakšžoklī, un pietūkusī vieta ir apsārtusi, sāpīga, tas, visticamāk, saistīts ar iekaisuma procesu siekalu dziedzerī vai limfmezglā.

Ārsts uzsver, ka bīstams simptoms ir vienpusēja, asimetriska tūska, kas var liecināt gan par vēnu trombozi, gan audzēju un citām nopietnām veselības problēmām. “Tūskai jāpievērš īpaša uzmanība tajā brīdī, kad parādās vēl kādi simptomi, piemēram, elpas trūkums, sāpes, kā arī tad, kad tā ir asimetriska un resnāka kļuvusi tikai viena kāja vai roka,” brīdina ārsts. Tādos gadījumos nekavējoties jādodas pie ārsta, lai veiktu izmeklējumus un noskaidrotu tūskas iemeslu.

UZZIŅA

* Ja ir tūska, vislabāk konsultēties ar ārstu. Piemēram, plakstiņu tūska var būt saistīta gan ar nieru problēmām, gan pastiprinātu vairogdziedzera darbību, bet, ja tā ir asimetriska, pat ar audzēju smadzenēs.

* Tūskas mazināšanu var veicināt ar aukstu aplikāciju, masāžu, limfodrenāžas un urīndzenošo tēju palīdzību.

* Cilvēkiem, kam ir tūska, nevajadzētu samazināt dienā izdzertā šķidruma daudzumu. Viņiem tāpat jāizdzer divi trīs litri šķidruma.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.