Sirds ķirurģijas centra vadītājs Romāns Lācis: “Cilvēka orgānu nav iespējams izgatavot, to var tikai ziedot. Diemžēl donoru katastrofāli trūkst ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā.”
Sirds ķirurģijas centra vadītājs Romāns Lācis: “Cilvēka orgānu nav iespējams izgatavot, to var tikai ziedot. Diemžēl donoru katastrofāli trūkst ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā.”
Foto – Edijs Pālens/LETA

Ārstam – trīs eiro par stundu 24

“Kad medicīniski pārliecinoši tika pierādīts, ka orgānu var pārstādīt un Latvijas un Igaunijas ārstu brigādes tika savestas kopā, mirušo pārveda uz slimnīcas operāciju zāli un sākās orgānu iegūšanas operācija. Aknas rūpīgi tika izdalītas ar visiem asinsvadiem, žultsvadiem un tika iekonservētas. Igaunijas kolēģi plus divu līdz četru grādu temperatūrā aknas ar speciālu transportu pārveda uz Tartu klīniku, kur Baiba jau tika gatavota operācijai. Lai iegūtu mirušā sirdi, sirdsdarbība līdz pēdējam brīdim tiek uzturēta māk­slīgi ar medikamentiem. Visa orgānu izņemšanas operācija ilga gandrīz piecas stundas,” skaidroja ķirurgs Jušinskis, kurš pirmdien ne tikai organizēja orgānu iegūšanas procesu, bet naktī arī pats piedalījās operācijā un slimnīcu atstāja sešos no rīta, lai otrdien pēcpusdienā ierastos uz vienu no divām nieres pārstādīšanas operācijām. Par šo darbu ķirurgam valsts papildus nemaksā. Viņam ir cieti noteikts atalgojums par 240 stundām mēnesī – trīs eiro stundā pēc nodokļu nomaksas. Šis niecīgais atalgojums nav stimuls, lai ārsts būtu ieinteresēts meklēt donorus un strādāt pa nakti, taču viņš to dara bez kurnēšanas.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

“Balttransplant” funkcija ir ne tikai sagādāt donoru, bet pārliecināties, ka ir sasniegts vēlamais rezultāts un pārstādītais orgāns funkcionē.

Pirms gada sabiedrība juta līdzi ceļotājam Jānim Vaišļam, kuram bija nepieciešams pārstādīt sirdi. Diemžēl viņš nomira, savu orgānu nesagaidījis. Dakteris Jušinskis atceras, ka viņa virzienā tika raidīts daudz pārmetumu par to, ka nevarot atrast donoru.

CITI ŠOBRĪD LASA

J. Jušinskis: “Man šķiet, ka cilvēki nesaprot, ko nozīmē atrast donoru, mēs viņus neaudzējam dārzā. Jautājumi vienmēr būs, taču nekad nav tā, ka mēs nesteigtos pie donora, ja saņemam informāciju no ārstniecības iestādes, ka būs iespējams izglābt kādu cilvēku.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.