Foto – Shutterstock

Kā saudzēt nieres 0


“Nereti nieru iekaisuma glomerulonefrīta attīstību veicina infekcija, kas netiek izārstēta līdz galam vai arī norit ļoti sarežģīti, un iekaisīgo pārmaiņu ietekmē nieru kamoliņi iet bojā,” norāda H. Čerņevskis. Lai to nepieļautu, svarīgi laikus ārstēt infekciju, kā arī izvairīties no medikamentu lietošanas, kuri toksiski ietekmē nieres. Viskaitīgākie ir nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, jo samazina asins cirkulāciju nierēs. Līdz ar to audiem nepieplūst skābeklis un nieru šūniņas iet bojā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Pagājušā gadsimta 70. gados Beļģijas pilsētā Alstē tika pievērsta uzmanība, ka 50% no slimniekiem, kuriem uzsāka nieru aizstājterapiju, bija lietojuši daudz pretsāpju līdzekļu, radās pat termins “analgētiķu nefropātija”. Vienā no lielākajiem pētījumu centriem Antverpenē tika atzīts: tā rodas, ja piecus gadus pēc kārtas lieto vismaz vienu pretsāpju tableti dienā. Veicinošs faktors, kas to stimulē, ir kofeīns un/vai kodeīns. Šīs vielas tolaik bija plaši izplatītas kombinētajos medikamentos, lai veicinātu pretsāpju efektu.

Nieres bojā arī dažas antibiotikas, piemēram, aminoglikozīdi. Tās drīkst lietot tikai pēc nieru veselības pārbaudes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nieru funkcionālie rādītāji noteikti jāpārbauda pirms rentgena kontrastvielas izmantošanas, jo tā izdalīsies no organisma caur nierēm.

“Ja nieres nedarbojas, kā nākas, jāievēro saudzējošs režīms. Tas nozīmē samazinātu olbaltuma patēriņu uzturā, lai slimajam orgānam neradītu lielu slodzi,” norāda profesors H. Čerņevskis.

Svarīgi ierobežot arī vārāmā sāls lietošanu, it īpaši, ja ir augsts asinsspiediens. Tā kā tas jau pievienots maizei un citiem produktiem, vislabāk no tā papildu izmantošanas atteikties pavisam. Ja nieres nestrādā, kā nākas, jāgādā, lai asinīs nebūtu pārāk augsts kālija līmenis, jo, samazinoties urīna daudzumam, tas pietiekami neizdalās no organisma. Daudz kālija ir, piemēram, aprikozēs, plūmēs, dažādos žāvētos augļos ar kauliņiem, banānos.

Ja nav pārāk augsts asinsspiediens un sirds mazspēja, diennaktī vajadzētu izdzert pusotru litru šķidruma, protams, raugoties, lai nieres spētu uzņemto izvadīt. Jo vairāk dzersim, jo labāk izskalosies vielas, kas varētu veidot nierakmeņus. Jāņem arī vērā, ka to attīstību mēdz veicināt bieža alus dzeršana, kas veicina urīnskābes koncentrēšanos urīnā.Lai rūpētos par nieru labsajūtu, vajadzētu atmest smēķēšanu, it īpaši, ja ir augsts asinsspiediens, jo tā pasliktina asinsriti šajā orgānā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.