No ātraudzīgajiem broilercāļiem Cobb 500 var iegūt lielu fileju.
No ātraudzīgajiem broilercāļiem Cobb 500 var iegūt lielu fileju.
Foto – Valdis Semjonovs

Palīgs cāļu perēšanā 4


Tiem, kuri plāno nopietni pievērsties jaunu cālīšu audzēšanai, putnkope iesaka iegādāties vairāk nekā pussimta mazuļu vai pirkt inkubatoru 60 vistu olām. Tiesa, paši vienkāršākie ir ar 40–60 olu ietilpību, nav domāti peļņas gūšanai, bet tikai pašu vajadzībām.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

Noderīgo ierīci var izgatavot paši vai iegādāties. Rita cāļus perina itāļu ražojuma inkubatorā, kas paredzēts 112 olām, kā arī pašu uzmeistarotā ierīcē ar 1000 olu ietilpību – ar to pietiek gan saimniecības putnu saimes paplašināšanai, gan mazuļu realizācijai tirgū. Neraugoties uz dažādo ietilpību, abiem inkubatoriem elektrības patēriņš ir līdzīgs. Viņa uzsver, ka putnkopībā tēriņi par elektroiekārtu ekspluatāciju arvien būs lieli – ap 1000 kW mēnesī. “Indiņos” paipalas un citi putni tiek inkubēti visu gadu.

Automātiskajiem inkubatoriem ir vairākas priekšrocības: ierīkots temperatūras regulators, dabiskā ventilācija, olas nav jāapgroza ar rokām, jo motors tās izšūpina kā šūpolēs. Tomēr, izmantojot pat dārgas ierīces, putnkopjiem jāraugās, lai būtu atbilstīgs mitruma līmenis un temperatūra. Kaut gan automātiskajos inkubatoros ir iebūvētas ūdens vanniņas gaisa mitrināšanai, ar to nepietiek, lai cālīši varētu izšķilties. Inkubācijas laikā tvertnēm arvien jābūt piepildītām ar remdenu ūdeni. Lai samazinātu karstumu, šķilšanās periodā olas divas trīs reizes dienā jārasina ar ūdeni. Veikalos ir pieejami arī speciāli elektriskie mitrinātāji, bet tie daudziem putnkopjiem šķiet par dārgu (maksā virs 200 eiro).

CITI ŠOBRĪD LASA

– Laikā, kad putnēni gatavojas izšķilties, nedrīkst pieļaut ūdens iztvaikošanu no olām, citādi cāļi neizdzīvos. Ja embrijs aiziet bojā inkubācijas vidusposmā, pie vainas lielākoties ir nepiemērota temperatūra. Turpretī, ja cālis neizdzīvo šķilšanās laikā, tam pietrūcis mitruma.

Lai vistu olās attīstītos cālēni, optimāla ir +37,5 °C temperatūra. Pēdējās trīs dienās relatīvais mitrums jāpaaugstina līdz 70%, lai olas membrāna neizžūtu pēc čaumalas pārplēšanas, bet pirmajās 18 dienās mitrums ir zemāks.

Inkubācijas 8.–10. dienā olas pārbauda, lai atrastu un likvidētu neapaugļotās. Šim nolūkam izmanto ovoskopu, bet var noteikt arī ar vienkāršākām metodēm, piemēram, vakarā tumšā telpā caurskatot un izgaismojot ar galda lampu. Olas, kurās redzami pie čaumalas pielipuši sarkanīgi plankumi, jābrāķē.

– Arī olu novietojums inkubatorā ietekmē mazuļu izšķilšanos. Paipalu, vistu un citu sauszemes putnu olas inkubatora plauktiņos ieteicams ievietot vertikāli ar smailo galu uz leju un pēc tam grozīt vairākas reizes dienā. Negrozot embrijs var pielipt pie membrānas un attīstīties ar fiziskiem defektiem. Savukārt ūdensputnu olas inkubatorā jānovieto guļus, – skaidro mājputnu audzētāja.

Inkubatora ventilācijai arī ir liela nozīme, jo olām jānodrošina svaigs gaiss. Jo ilgāks inkubācijas periods, jo vairāk skābekļa tām vajag.

Cāļu pirmās dienas

Šķiļoties cālis vispirms izlauž nelielu elpošanas caurumiņu olas smailajā galā, tad nedaudz atpūšas, uzsūcot pēdējo dzeltenumu. Pēc tam izlauž lielāku caurumu un izrāpjas no olas. Pēc izšķilšanās cāļi vienu dienu jāpatur inkubatorā, lai nožūtu. Putnēniem jābūt veselīgiem, kustīgiem un stabili jāstāv kājās.

Reklāma
Reklāma

Inkubatorā izšķīlušos putnus Rita vispirms tur kūtī, plauktu sistēmā, kur nodrošināts nepieciešamais mikroklimats, pēc tam pārvieto uz aplokiem, kur tie dzīvo līdz decembrim.

– Pati izdomāju, kādām jābūt cāļu turēšanas kastēm jeb plauktiem. Tās pēc manām skicēm izgatavoja meistari. Bīdāmās atvilktnes izvietotas vairākos stāvos, un katrā var ievietot simt cāļu. Lai mītne būtu sausa, tīra, kastei ir stiepļu pinuma grīda, mēsli birst uz izbīdāmas paletes zem grīdiņas. Cāļus līdz divu nedēļu vecumam ēdinu tikai ar kombinēto barību, lai nerastos caureja. Šajos aplociņos izvietoju dzirdnes, kurās putnēni nevar iekāpt un piemēslot ūdeni, – stāsta Rita. – Pirmajās desmit dienās pēc izšķilšanās stingri ievēroju sanitāro stāvokli, jo mazuļus stipri ietekmē gan auk­stums, gan mitrums. Cāļus nekādā gadījumā nedrīkst turēt uz avīžpapīra, kā to reizēm mēdz darīt putnkopji piemājas saimniecībās.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.