Rūta un Roberts Strautnieki ir spēcīga komanda. Brālis, mēbeļu restaurētājs, daudz palīdzējis, iekārtojot māsas kafejnīcu.
Rūta un Roberts Strautnieki ir spēcīga komanda. Brālis, mēbeļu restaurētājs, daudz palīdzējis, iekārtojot māsas kafejnīcu.
Foto: Anda Krauze

No žurnālistikas līdz savai kafejnīcai: rīdzinieces Rūtas Strautnieces ceļš uz sapņiem 0

Pagājušā gada oktobrī Rūta Strautniece piepildīja savu sapni – atvēra kafejnīcu RŪTASTŪTASKŪKAS. Tagad viņai nav nekādu šaubu, ka rakstnieka Paulu Koelju apgalvojums – ja tu kaut ko patiešām vēlies, visa pasaule slepus sadodas rokās, lai tev palīdzētu, – patiesi darbojas. Savukārt āgenskalnieši nu var iegriezties nelielā, omulīgā kafejnīcā, kur viņus apņem tikko ceptas plātsmaizes un kūku smarža, skan jauka mūzika un sagaida pati kūku cepēja.

Reklāma
Reklāma

Ardievas žurnālistikai

Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Studējot žurnālistos Rīgas Stradiņa universitātē, Rūta jau otrajā kursā sapratusi – žurnālistika nav domāta viņai. Taču studijas nav pametusi, jo mācību procesā ieguvusi daudzas prasmes, kas tagad lieti noder, piemēram, prasmi komunicēt, nekautrēties un uzrunāt nepazīstamus cilvēkus. “Kopš bērnības man paticis cept kūkas – ar tām iepriecināju gan mājiniekus, gan radus un draugus. Cepu prieka pēc, nevis lai nopelnītu naudu,” stāsta Rūta un piebilst, ka lielākoties gatavojusi siera kūku, ar citiem konditorejas izstrādājumiem pārāk neesot aizrāvusies.

Kad aizgājusi no darba, kādu laiku pavadījusi dīkstāvē. Te kādu dienu atskanējis telefona zvans, un Rūta uzaicināta pāris nedēļu pastrādāt konditorejā Baziliks, lai varētu darbinieces palaist atvaļinājumā. “Atklāti pateicu, ka kūku cepšana ir mans vaļasprieks, nevis profesija. Taču konditorejas vadītāja, apskatot manu kūku fotogrāfijas, acīmredzot nosprieda, ka tikšu galā ar pienākumiem. Pēc kāda laika man piedāvāja kļūt par galveno konditori. Protams, piekritu!” ne tik senus notikumus atceras Rūta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Strādājot Bazilikā, guvusi nepārvērtējamu pieredzi, kā organizēt darbu konditorejā, kā izvēlēties produktus un veidot piedāvājumu. Iemācījusies arī cept visas klasiskās kūkas, sākot ar napoleonu un beidzot ar medus kūku. “Kad Baziliku aizvēra uz rekonstrukciju, nolēmu, ka citu darbavietu nemeklēšu, jo ir pienācis īstais brīdis atvērt savu kafejnīcu. Bija jau izveidojies pastāvīgo klientu loks.”

Sākumā Rūta kūkas cepusi mājas virtuvē, bet tas kļuvis apgrūtinoši gan pašai, gan ģimenei. Atradusi telpas kāda Rīgas centra nama pagrabstāvā, ko aptuveni gadu īrējusi. Vienkārši iekārtotajā konditorejā nostrādājusi gadu – ieņēmumu avots bijis privātie pasūtījumi, jo apmeklētājiem šī vieta nebija paredzēta, tās bija tikai darba telpas.

Pārdaugavas šarms

Foto: Anda Krauze

“Tieši pirms gada aprīlī nodomāju – pietiks vienatnē cept kūkas, jāver vaļā kafejnīca! Nebija ne dižu uzkrājumu, ne telpu, ne aprīkojuma, lai iekārtotu kafejnīcu, tikai milzīga vēlme un pārliecība, ka spēšu to izdarīt. Un tiešām lietas sāka kārtoties man labvēlīgā gultnē. Varēju pārliecināties, ka teiciens par to, ka pasaule sadodas rokās, ja tu kaut ko ļoti vēlies, darbojas,” ar prieku apgalvo Rūta.

Pēc telpām kafejnīcai lūkojusies Āgenskalnā, jo dzīvo netālu no šā Rīgas rajona, mācījusies Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, tāpēc šī vide ir labi pazīstama. “Šeit ir mazliet kā mazpilsētā, kur cits citu pazīst, sveicinās, aprunājas. Es pazīstu daudzus savus apmeklētājus, zinu, kas viņiem garšo,” atklāj RŪTASTŪTASKŪKAS saimniece.

Kafejnīcas iekārtošanā ļoti palīdzējis Rūtas brālis, kas gan remontējis telpas, gan taisījis leti, plauktus, darījis daudzus citus darbus. Rūta turpinājusi cept kūkas Rīgas centrā, lai būtu nauda, ko ieguldīt jaunajā kafejnīcā. “Es nevarēju atļauties pirkt jaunas iekārtas, taču sakrita tā, ka paziņa aizvēra konditoreju Rīgas centrā, un es no viņas ļoti izdevīgi atpirku saldētavu, trauku mašīnu un ledusskapi. Arī pie galdiem un krēsliem tiku negaidīti, jo kādreizējā darbavieta mainīja mēbeles un piedāvāja, vai man kaut ko nevajag no lietotajām.”

Reklāma
Reklāma

Rūta kafejnīcā ir cilvēks orķestris – pati cep kūkas un plātsmaizes, pati apkalpo apmeklētājus un arī ir atbildīga par uzņēmuma darbības citām pusēm. “Cepeškrāsns nav atdalīta no telpas, kur uzturas apmeklētāji, tāpēc viņi var vērot kūku un plātsmaižu tapšanas procesu, kā arī izbaudīt to burvīgo aromātu, kāds rodas, cepot šos kārumus.”

Rūta ir sapratusi vēl kādu svarīgu lietu – ikdienā cilvēki var iztikt bez smalkām tortēm un kūkām (tās lai paliek svētkiem!), taču biezpiena vai ābolu plātsmaize vienmēr būs cieņā. “Kad valstī izsludināja ārkārtas stāvokli, cilvēki vairs nesēž kafejnīcā pie galdiņiem, bet vienalga nāk šurp, lai nopirktu kādu našķi. Daudzi to dara, lai atbalstītu mani. Bieži uzmundrina sakot – turies! Šī krīze taču neilgs mūžīgi!”

Rūtas Strautnieces ieteiktās receptes:

1. Ābolkūka

Foto: Anda Krauze

Pagatavošanas laiks – 1–1,5 h

Kūkas forma Ø 24–26 cm

Sastāvdaļas:

• 6 vidēji lieli āboli

• 4–5 olas

• 410 g baltā cukura

• 200 g mīksta sviesta

• 200 g kviešu miltu

• 100 g pilngraudu kviešu miltu

• pustējkarote sodas

Pagatavošana:

Bļodā ieliek istabas temperatūras sviestu, pievieno 110 g cukura. Kuļ ar mikseri, līdz izveidojusies viendabīga, gaišāka masa. Pievieno 3 olu dzeltenumus un turpina kult ar mikseri. Kad masa atkal viendabīga, pieliek kviešu miltus, pilngraudu kviešu miltus un sodu. Ar rokām mīca, līdz izveidojas homogēna stingra mīklas bumbiņa. Formā ieklāj cepampapīra apli, kas ir 4 cm lielāks par kūkas formas diametru. Liek mīklu un vienmērīgi izlīdzina, paceļot maliņas līdz cepampapīra maliņai. Mīklu ar dakšiņu sadursta un apcep 10 minūtes cepeškrāsnī 180 °C. Tikmēr uz standarta rīves sarīvē ābolus un saputo olu baltumus (160 g olas baltuma + 300 g baltā cukura). Kad mīkla apcepusies, uz mīklas vienmērīgi izklāj sarīvētos ābolus, ar rokām mazliet nospiežot lieko sulu. Āboliem pārklāj olbaltumu masu un ar lāpstiņu vai karoti izlīdzina, izveidojot vieglu līniju rakstu, ja bezē uzkūlies pietiekami stingrs. Cep cepeškrāsnī 180 °C 30 minūtes. Pēc tam kūku atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

2. Magoņu un ābolu drumstalmaize

Foto: Anda Krauze

Pagatavošanas laiks – aptuveni 1,5 h

panna 38 x 24 cm (var būt arī lielāka)

Sastāvdaļas:

• 350 g pilngraudu auzu miltu

• 200 g pilngraudu kviešu miltu

• 365 g brūnā cukura

• 350 g piena

• 300 g sviesta

• 100 g valriekstu

• 15 g vaniļas cukura

• 1 ēdamkarote kanēļa

• 225 g magoņu

• 115 g mannas putraimu

• 6 lieli āboli

• 400 g biezpiena

• 50 g upeņu (svaigu vai saldētu)

Pagatavošana:

Pagatavo mīklu: bļodā liek 200 g pilngraudu auzu miltu, pilngraudu kviešu miltus, 200 g sviesta, 100 g brūnā cukura un 40 g piena. Ar rokām samīca viendabīgas mīklas bumbiņu. Pannā ieklāj cepampapīru ar maliņām uz augšu, izklāj mīklu, neceļot maliņas uz augšu. Liek krāsnī 180 °C uz 10 minūtēm.

Lielā bļodā ielej atlikušo pienu, pievieno 115 g brūnā cukura, vaniļas cukuru, kanēli, mannu, magones un biezpienu. Visu sajauc. Ābolus nomizo, sagriež daiviņās, pievieno bļodas saturam un rūpīgi samaisa. Bļodas saturu izklāj uz apceptās mīklas un izlīdzina. Visu magoņu masu pārber ar upenēm.

Pagatavo drumstalas. Vidēja izmēra bļodā liek atlikušās sastāvdaļas: brūno cukuru, pilngraudu auzu miltus, sviestu un valriekstus. Ar rokām viegli cilā, veidojot drumstalas, tās vienmērīgi pārklāj pannas saturam. Cep cepeškrāsnī 180 °C 40 minūtes. Izcepto drumstalmaizi atdzesē (vismaz tik daudz, lai ir viegli griežama).

Svarīgi drumstalām masu nevis mīcīt, bet cilāt, jo tikai cilājot izveidosies skaistas drumstalas.

3. Burkānu biskvīta rulete ar muskatriekstu un kanēli

Foto: Anda Krauze

Pagatavošanas laiks – 1–1,5 h

panna 38 x 24 cm (var būt arī lielāka)

Sastāvdaļas:

• 180 g brūnā cukura

• 150 g kviešu miltu

• 135 g olīveļļas

• 3 olas

• 1 ēdamkarote kanēļa

• šķipsniņa muskatrieksta

• 2 tējkarotes cepamā pulvera

• 400 g rīvētu burkānu

• 300 g krēmsiera

• 180 g biezpiena

• 90 g sviesta

• 90 g pūdercukura

• 10 g vaniļas cukura

• 150 g svaigu ogu pēc izvēles (es lielākoties izvēlos zemenes)

Pagatavošana:

Biskvīta mīklai bļodā liek olas un brūno cukuru. Ar mikseri sakuļ līdz gaisīgai, gaišai konsistencei. Pievieno eļļu, miltus, muskatriekstu, kanēli un cepamo pulveri. Visu sakuļ līdz viendabīgai masai. Ar lāpstiņu vai karoti iemaisa uz smalkas rīves sarīvētus burkānus. Pannā ieklāj cepampapīru tā, lai tas noklāj arī pannas malas. Mīklu lej pannā un vienmērīgi izlīdzina. Cep cepeškrāsnī 180 °C 15 minūtes.

Pa to laiku pagatavo krēmu. Bļodā liek krēmsieru, biezpienu, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Ūdens peldē izkausē sviestu, pārlej bļodas saturam un ar blenderi kuļ, līdz izveidojusies viendabīga, krēmīga masa. Ievieto ledusskapī. Zemenes sagriež gabaliņos. Kad biskvīts izņemts no krāsns, to satver aiz cepampapīra maliņām un uzmanīgi izceļ no pannas, sarullē uz galda, nenoņemot no cepampapīra. Kad biskvīts atdzisis, to uzmanīgi attin un virsmu noklāj ar krēmu, 2 cm atstājot nenoklātus. Uz biskvīta vienas malas kārto zemenes aptuveni 3 cm biezumā (kad rulete tiks satīta, zemenes nonāks ruletes viducī). Ruleti dekorē, pārkaisot ar pūdercukuru vai pārlejot ar kausētu šokolādi un papildinot ar svaigām ogām. Var griezt un mieloties uzreiz vai likt ledusskapī un cienāties vēlāk.

4. Vārītā krēma un zemeņu tarte

Foto: Anda Krauze

Pagatavošanas laiks – 2 h

zemā tartes forma (der arī kūkas forma)

Sastāvdaļas:

• 400 ml piena

• 200 g krēmsiera

• 225 g baltā cukura

• 25 g brūnā cukura

• 190 g kviešu miltu

• 150 g mīksta sviesta

• 5 olas

• 1,5 tējkarotes vaniļas cukura

• 30 g pūdercukura

• svaigas zemenes

Pagatavošana:

Pagatavo smilšu mīklu pamatnei. Bļodā liek 100 g sviesta, 25 g baltā cukura, 25 g brūnā cukura, pustējkaroti vaniļas cukura un 150 g kviešu miltu. Ar rokām samīca viendabīgu smilšu mīklas bumbiņu. Formā ieklāj cepampapīru ar maliņām uz augšu (ja tā ir standarta kūkas forma), tikai uz pamatnes (ja tā ir speciālā tartes forma). Mīklu liek formā un izlīdzina, maliņas paceļot aptuveni 2 cm augstumā. Ar dakšiņu sadursta virsmu un cep cepeškrāsnī 180 °C uz 20 minūtēm. Kamēr mīkla krāsnī, zemenes sagriež daiviņās, šķēlītēs vai citā sev tīkamā formā. Kad mīkla cepusies 10 minūtes, sāk gatavot vārīto krēmu. Vidēja izmēra bļodā liek 40 g kviešu miltu, pielej 200 ml piena un ar putojamo slotiņu rūpīgi izmaisa, lai neveidojas miltu kunkulīši. Pievieno 5 olu dzeltenumus un vēlreiz izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Katliņā ielej atlikušos 200 ml piena, pievieno 200 g baltā cukura, tējkaroti vaniļas cukura un 50 g sviesta. Katliņu liek uz vidējas liesmas. Kad piena masa sāk vārīties, pievieno sagatavoto miltu, piena un olu dzeltenumu masu un ar putojamo slotiņu maisa, līdz krēms sāk biezēt. Kad sasniegta vārītā krēma konsistence, katliņu noceļ no uguns un uzreiz ielej uzceptajā smilšu mīklas formā. Liek krāsnī uz 20 minūtēm un cep 180 °C, līdz krēma virsējā kārtiņa kļuvusi mazliet zeltaini brūna. Tarti izņem no krāsns un pilnībā atdzesē. Tikmēr sagatavo zemeņu krēmu. Bļodiņā liek krēmsieru, 5 lielas, nogatavojušās zemenes un pūdercukuru. Visu sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Tarti liek ledusskapī, lai kārtīgi atdziest. Kad pilnībā atdzisusi, izņem no formas, virsmu pārklāj ar svaigā siera un zemeņu krēmu, dāsni izdekorē ar svaigām zemenēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.