Elektrokardiostimulatoru ievieto nevis sirdī, bet zemādā, savukārt sirds muskulim pievieno speciālus elektrodus.
Elektrokardiostimulatoru ievieto nevis sirdī, bet zemādā, savukārt sirds muskulim pievieno speciālus elektrodus.
Foto – Shutterstock

Uzmanīgi – magnētiskais lauks! 0

Gandrīz vienīgais ierobežojums cilvēkiem ar kardiostimulatoru ir magnētiskās rezonanses izmeklējuma veikšana. Atsevišķos gadījumos, kad tas ir neaizstājams, dažkārt ar kardiologa ziņu to tomēr izdara, riskējot, ka aparāts tiks sabojāts. Parasti gan var izlīdzēties ar datortomogrāfiju vai citiem izmeklējumiem. Pēdējo gadu laikā tiek piedāvāti arī kardiostimulatoru modeļi, kam magnētiskā rezonanse nekaitē. Protams, nav ieteicams uzturēties arī citu veidu spēcīga magnētiskā lauka ietekmē, piemēram, atrasties transformatora būdās, kur var tikt traucēta stimulatora darbība.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Zināmas neērtības rodas, arī pārvietojoties ar lidmašīnu, jo lidostā, ejot cauri drošības kontroles vārtiem, kardiostimulators pīkstēs. Lai nerastos šāda problēma, darbiniekiem jau laikus jāuzrāda ierīces pase.

Piesardzības nolūkos mobilo telefonu nav ieteicams glabāt krūšu kabatā kreisajā pusē, jo pastāv teorētiska iespēja, ka tā zvanīšanas brīdī var tikt traucēta stimulatora darbība.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja pacientam ar kardiostimulatoru vajadzīga ķirurģiska operācija, kuras laikā izmanto elektroinstrumentus vai koagulāciju ar elektrību, dažkārt to nepieciešams pārregulēt citā režīmā.

Kontrolē no attāluma

Reizēm slimniekiem, kuriem ir paaugstināts nopietnu sirds ritma traucējumu risks, dod līdzi speciālu datu pārraides aparātu, ar kura palīdzību ziņas par kardiostimulatora darbību nokļūst datu apstrādes centrā, no kurienes ārsts tās saņem savā datorā. Sarkana izsaukuma zīme brīdina, ka radusies kāda problēma, par kuru dakteris saņem arī īsziņu vai elektroniskā pas­ta vēstuli.

Tad pacientam tiek atgādināts, ka viņam aizmirsies iedzert zāles, stimulatoram drīzumā beigsies baterija vai tamlīdzīgi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.